Полезно:

Време е за садене на овошки, как да изберем сорт

Време е за садене на овошки, как да изберем сорт

 

Два са периодите в годината, в които може да садим овощни дръвчета – рано напролет и през есента. Според специалистите по-доброто време за прихващане на овошките е след листопада – в края на октомври или ноември, тъй като през зимата има повече влага в почвата

Как да изберем сорт? Това зависи основно от района, в който се намира градината.

Най-добрият сорт ябълки за отглеждане у нас е „Флорина“, твърди  проф. Димитър Домозетов, директор на Института по земеделие в Кюстендил. Сортът е устойчив на струпясване, най-тежката и икономически значима болест при ябълката. Това позволява да се намалят значително пръсканията. Обичайно те са 16-20 годишно, но за при сорта „Флорина“ броят им може да се сведе до 7-8, което намалява разходите и работата в градината. Такива качества има и „Златна резистентна“, която освен това е по-едра и по-сочна от „Златна превъзходна“.

Друг сорт, който не става жертва на струпясване, е „Бесапара“, който е създаден в института. Получен е чрез интензивна селекция чрез кръстоска между „Флорина“ и „Макфрии“. Наречена е на името на стар тракийски град, чиито руини са в близост до Пазарджик в подножието на Бесапарските ридове.

За съжаление, нито един сорт не е устойчив на плодовия червей, затова трябва да се пръска.

Най-подходяща за полупланинските райони е  „Златна превъзходна“, която зрее от средата до края на септември. Този сорт обаче има нужда от опрашител и върви ръка за ръка с "Мелроуз" или "Гренисмит". Липсата на подходящ опрашител е причина много стопани да бъдат разочаровани от своите овошки и да обвиняват производителите за качеството на посадъчния материал. Всъщност една от причините за това, че дръвчето не ражда, е, че в радиус от 500 метра няма сорт, с който да се опраши. Същата е и ситуацията при черешите. За да плододава добре сочната хрущялка "Ван", както и "Бигаро бюрла", се нуждаят от присъствието на дръвче от сорта "Наполеон". Тази важна информация трябва да бъде дадена на хората навреме. Иначе те ще дадат парите си навятъра.

 

Какви са възможностите за сливите?

 

За планинските и полупланинските райони се препоръчват по-ранни сортове – например "Чачанска ранна слива", която узрява между 15-25 юли. От по-късните може да заложите на "Стенлей".

07:18ч. 26.10.2017г.

Вие може да оставите първия коментар.