Застрахователи изчисляват щетите :

Все още не са ясни пораженията върху реколтата от череши в Кюстендил

Все още не са ясни пораженията върху реколтата от череши в Кюстендил

 

Все още не може да се определи точният размер на щетите от сланите и ниските температури върху черешовата реколта в Кюстендилско. Причината е, че плодовете са малки и е трудно да се определят загубите. Застрахователните компании обаче започват огледи на засегнатите площи.

Според директора на Института по земеделие в Кюстендил проф. Димитър Домозетов не може да се каже, че реколтата от череши е напълно унищожена от априлските студове.

„Ние дадохме указания за палене на инертни материали, за пръскане на насажденията с препарати, но ефектът не можа да се получи, защото температурите паднаха много”, каза професор Димитър Домозетов. На 22 април сутрешните температури са били от – 3,6 °С, а сутринта на 24 април температурата е била – 6ºС. Тези температури са се задържали в продължение на около 2 часа.

„Това вече не е слана, това е мраз. Затова щетата е голяма при черешите, сливите, отчасти и при ябълката. Но ако има поражения при 80% от продукцията, има други 20 %, на които може да се разчита“, допълва  професорът.
Поражения върху овощните градини има и в други части на страната. В района на Пловдив, Сливен, Стара Загора се очаква по-слаба реколта от ябълки и сливи заради комбинацията на няколко неблагоприятни фактора – сурова зимата, слани през април и липса на достатъчно пчели по време на цъфтежа, което означава по-лошо опрашване. Според производителите  плодовете са все още малки и е трудно да се изчислят загубите, но вероятно те ще са около 15%.

Годишно в страната се произвеждат около 200 -210 хил. тона плодове, като половината от това количество са ябълките и черешите. Годишно се произвеждат около 34 хил. тона сливи и 36 хил. тона праскови.  

Това означава , че прогнозите са за 170 – 180 хил. тона, ако това, което е оцеляло, не стане жертва на други неблагоприятни фактори.

 

 

 

 

07:32ч. 28.04.2017г.

Вие може да оставите първия коментар.