Селекция:

Всяка година Калифорния бълва нови сортове ягоди

Всяка година Калифорния бълва нови сортове ягоди

 

Когато става въпрос за ягоди, повечето хора обръщат внимание основно на размера, цвета и вкуса на плодовете. От голямо значение е обаче и това дали растението е устойчиво на болести и как да бъде предпазено от някои вредни насекоми. Важно е също и колко лесно могат да се откъсват плодовете и доколко след това, когато се опаковат и разпространяват в търговската мрежа, ягодите успяват да запазят качествата си.

Ето защо някои фермери в Калифорния, освен с отглеждане на ягоди, се занимават и с изследване на нови сортове. Като Том Рамирес, който е отдал около четвърт от обработваемата си площ за тестване на потенциални нови сортове ягоди. Фермерът е част от програма на Калифорнийския университет.

Ръководител на програмата е генетикът Стивън Нап. Според него изследванията отварят път към откриване на по-усъвършенствани и ароматни сортове. Но заедно с това се разработват и такива, които например са покрити с по-малко листа.

Причината е, че когато растението е покрито по-плътно с листа, реколтата се събира по-бавно. Фермерите от друга страна се стремят да избегнат всичко, което би възпрепятствало работния процес. „Тези нови тествани сортове бяха създадени чрез кръстоска от цветовете на вече съществуващи, така че посредством комбинацията, да се вземе най-доброто от всеки от тях”, разказва Нап по повод изследването.

Все още никой от новите тествани сортове няма име. Това обаче не е изненада предвид факта, че учените са започнали с тестове на 20 000 сорта, а в крайна сметка резултат са дали 68 от тях. Очакванията са догодина те да бъдат засадени в така нар. “пробни сектори”, където ще им се правят допълнителни тестове. Чак след това, в края на следващата година ръководителите на програмата ще обявят кои са потвърдените нови сортове ягоди, които ще могат да се произвеждат масово.

Любопитен факт е, че от 1968 г. насам програмата на Калифорнийския университет обявява средно по един нов сорт на година. Така 1.1 млрд. стръка нови ягоди всяка година се разпространяват в около 80 страни. Засега обаче по-малко от 10 сорта се отглеждат с цел масово производство, а останалите – само за собствена консумация.

Благовеста МАРИНОВА

 

07:52ч. 11.05.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.