МЗХ представи Законодателен пакет:

Въвежда се eдинна информационна система от фермата до магазина

Въвежда се eдинна информационна система от фермата до магазина

Три нови закона и промени в още няколко включва Законодателният пакет, изготвен от Министерството на земеделието и храните в областта на агрохранителната верига.

Сред тях са Законът за храните, Законът за посевите и посадъчния материал, Законът за ветеринарно-медицинската дейност, Законът за хранителната верига, Законът за ГМО, Законът за фуражите, Законът за оценка на риска по хранителната верига.

Законодателният пакет бе представен от министър Десислава Танева на кръгла маса днес.

В дискусията участваха зам.-министър д-р Цветан Димитров, изпълнителният директор на БАБХ д-р Дамян Илиев, експерти от МЗХ, представители на браншови организации от земеделския и животновъдния бранш, както и от хранително-вкусовата промишленост. 

През 2014 г. в България са потребени храни на стойност 9,2 млрд. лв. Заети в сектора са 112 хил. души.

Целта на новото законодателство е да има правила, да няма незаконна търговия и внос и да има равнопоставеност на стопанските субекти, заяви министър Десислава Танева.

По думите й работата по законодателството ще приключи с изграждането на единна информационна система за цялата верига от фермера до хранителния магазин.

Всички регистрирани обекти ще бъдат публични чрез регистъра, с всички получени от тях права. Потребителят ще има възможност да предизвика контрол на съответния обект, ако има информация за нарушение.

Без достатъчен обществен контрол, който да намали корупционния натиск, системата няма как да функционира ефективно, допълни Танева. Общо над 438 хил. обекта се контролират само от 1514 инспектори от Агенцията по храните (БАБХ).

Единната информационна система ще заработи, след  като влязат в сила всички предложени законодателни актове.

Работата по законите от общия законодателен пакет трябва да приключи в края на януари.

15:34ч. 21.01.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.