:

Съд в Италия реши, че кражбата на храна не е престъплeние

Съд в Италия реши, че кражбата на храна не е престъплeние

Върховните магистрати оневиниха бездомник, задигнал салам и сирене за 4 евро.

Кражбата на храна от супермаркет не се смята за престъпление в Италия, ако е извършена от гладен бездомник, постанови Върховният касационен съд в страната, който е най-висшата съдебна инстанция на Апенините.

По дело, което предизвика сравнения с романа на Виктор Юго "Клетниците", висшите магистрати отмениха присъдата на бездомника от Украйна Роман Остряков, заловен да краде от магазин в град Генуа салам и сирена на обща стойност 4.07 евро.

Според бившия съдия във Върховния касационен съд на Италия Герардо Коломбо колегите му са се позовали на правната доктрина "От никого не се очаква да направи невъзможното", която е предложена от римския юрист Публий Ювентий Целс преди около 2000 години. Тя се използва само по изключение в случаи, когато се налага да се анулират действащи закони, когато няма възможност те да се спазват.

Маурицио Белакоза, който е преподавател по наказателно право, твърди, че прилагането на тази доктрина при кражби от магазини "определено е нещо ново". "Магистратите рядко използват термина "в състояние на необходимост", обяснява Белакоза. Когато решат да го приложат, това обикновено е в дела, при които "корабокрушенец се е сбил с друг корабокрушенец за последния сал, който трябва да спаси живота му".

Когато обаче става въпрос за кражби, извършени от бедни хора, "съдът обикновено ги определя като дребни престъпления, тъй като се смята, че престъпленията, както и бедността, могат да бъдат предотвратени чрез подкрепа от социалната система", допълва Белакоза.

Според него решението по случая "Роман Остряков" е "нов принцип и може да доведе до по-често прилагане на състоянието на необходимост, свързано със случаи на бедност".

Съдебното решение предизвика доста реакции в италианското общество.

Гофредо Бучини, който е коментатор във в. "Кориера дела сера", настоящата ситуация прилича на времето веднага след Втората световна война, когато италианската икономика е в руини. Бучини цитира данни, предоставени от италианската търговска асоциация "Конфкомерсио", според които кражбите заради глад са се увеличили в последните години.

В много италиански градове се увеличава броят на бездомниците.

08:54ч. 07.08.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.