Административно многообразие в земеделието:

38 организации на производители с 6% организираност

38 организации на производители с 6% организираност

България трябва да отстоява позиция в ЕС, която е в интерес на страната ни - да бъдат защитени високите стандарти за производство на храната.

Това каза пред журналисти министърът на земеделието и храните Десислава Танева, по време на откриването на фермерски пазар пред сградата на министерството.

Десислава Танева отчете, че независимо от трудностите в сектор „Земеделие“, страната ни бележи ръст в производството във всички отрасли, благодарение на направените промени в политиките за подпомагане в последните две години.

По думите й, най-съществен ръст има при традиционните храни, които българският потребител търси, а именно плодове и зеленчуци. „Това е посоката, в която трябва да продължим да се развиваме, за да може потребителят да има избор от българската храна“, посочи още Десислава Танева.

Тя допълни, че към днешна дата в страната има 38 организации на производители, като организираността помежду им достига 6 %.

„Този процент в началото на нашия мандат беше едва 0.5 %. Именно чрез тази организираност по различни европейски инструменти за финансова подкрепа може да реализираме такива инициативи като фермерските пазари“, категорична бе Танева.

Тя поздрави фермерите за добрия административен капацитет, който имат и отправи апел за продължаване на тренда за растеж, който страната ни има в тези традиционни производства.

В пазара участие взеха производители на плодове и зеленчуци, кисело мляко, сирене и кашкавал от краве, овче, биволско и козе мляко, биопродукти, хляб с квас, пчелен мед и още други местни храни.

На снимката: Кметът на София Йорданка Фандъкова и министър Десислава Танева откриват фермереския пазар пред министерството

23:26ч. 25.08.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.