:

В Габрово демонстрираха електронен билет за превоз на дървесина

В Габрово демонстрираха електронен билет за превоз на дървесина

Електронна информационна система за издаването на превозни билети за дървесина бе представена в съботана на територията на Северноцентрално държавно предприятие(СЦДП), град Габрово. Електронният превозен билет е част от мерките за пресичане на незаконната сеч, заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева, която заедно с министър-председателя Бойко Борисов присъства на представянето. „Системата работи успешно от август 2015 година. Очаква се до края на годината тя да бъде внедрена във всички държавни горски предприятия в страната“, обясни Танева. Разработването й струва 17 000 лева.

Зам.-министър Георги Костов поясни, че системата спестява на държавата 6 млн. лв., тъй като откраднатата годишно дървесина, извозена с фалшиви превозни билети, е в размер между 40 и 100 хил. куб. м. при средна цена 60 лв. куб. м.

 

Чрез новата система данните при издаване на превозния билет от временен склад в гората се регистрират в централизираната информационна система на Изпълнителна агенция по горите. По този начин се дава възможност на контролните органи и обществеността да проверяват своевременно дали превозното средство се движи с валиден превозен билет. Ще бъде даден достъп, чрез който през сайта на ИАГ и сайтовете на шестте държавни предприятия всеки гражданин ще може да провери валидността на превозния билет.

09:35ч. 04.10.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.