Иновации:

В Канада разработват биотор, осигуряващ по-големи добиви

В Канада разработват биотор, осигуряващ по-големи добиви

Нов, по-ефикасен биотор, осигуряващ повишение на добивите, разработват учени от канадския университет Трент. Получен благодарение на бактерията Methylobacterium, новият продукт все още няма име. Създателите му обаче твърдят, че употребата му освен да гарантира по-голяма реколта, ще пести и ресурси за напояване и наторяване.

Самата бактерия е отдавна позната на учените и е широко разпространена – участва например в процеса на ферментация. Канадските изследователи обаче целят да използват свойствата й, за да стимулират производството на хормони при растенията, които да подпомагат растежа им.

“Тези хормони помагат на растенията да устоят на стреса и способстват нарастването на добивите”, обяснява Нийл Емъри, ръководител на изследователския екип. Екипът от университета, заедно със земеделската компания NutriAg все още работят на етап проби.

Иновационната им разработка би била изключително подходяща за приложение при бобови култури. Особено в региони като Субсахарска Африка, където изхранването на населението зависи от добива на бобови растения и други варива. Тя би била полезна и за самата Канада, която е един от най-големите световни производители на грах, нахут и леща, както и за други страни производителки на такива култури.

“До 2050 прогнозите са, че населението на Земята ще достигне близо 10 млрд. души и нуждата от увеличение на добивите ще бъде огромна. Достъпът до храна ще бъде сериозен проблем”, изтъква Емъри. Той отбелязва също, че тогава, за да се изхрани нарастващото население, вероятно ще са необходими между 50 и 70% по-големи количества добив на такива култури, в сравнение с най-добрите нива досега.

Емъри е уверен, че неговата работа е един от начините за справяне с проблема. “Ние сме длъжни да увеличим добивите по един или друг начин. Нуждаем се от нови и иновативни методи, за да го постигнем”, обяснява той. Изследователите имат амбицията да усъвършенстват продукта си, така че да бъде полезен и в борбата с вредителите по насажденията. Междувременно тенденциите сочат, че търсенето на биоторове става все по-голямо. Наскоро направено проучване дори показа, че се очаква световният пазар за тези продукти да се разрасне с 13% до 2020 г.

 

07:48ч. 21.05.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.