:

В кои храни у нас се откриват най-често ГМО примеси

В кои храни у нас се откриват най-често ГМО примеси

Соята, соевите продукти и царевицата са основните продукти, които в България се изследват за наличие на генномодифицирани организми (ГМО), съобщава bTV.

По закон е допустимо храните да съдържат до 0,9% примеси ГМО и тогава тази информация трябва да бъде изписана на етикета. В детските храни обаче изобщо не се допуска съдържание на генетично изменени организми. 

През 2003 г. в Канада местният клон на Greenpeace издава наръчник за храните, съдържащи ГМО, въз основа на собствено проучване. На основата на този наръчник и днес в интернет човек може да види списъци с храни, обявени за опасни.

В Северна Америка въобще не се отбелязва ГМО на етикетите, наръчникът е правен, тъй като хората имат право да са информирани, коментира Меглена Антонова от Greenpeace България.

Тя обаче уточни, че няма как екоактивистите да знаят дали проучването важи и за продуктите на българския пазар или пък дали компаниите не са променили междувременно съставките.

При тестове на Българската агенция за безопасност на храните от 2011 до 2015 г. ГМО е открито в детски храни – адаптирано мляко внос от Германия, което е унищожено. Над 5% ГМО е имало и в соя внос от Украйна, за което търговецът е глобен с 1000 лв.

Ивайло Попов от Екологично сдружение "За Земята” допълва, че са откривани генномодифицирани организми и в проби соеви и царевични продукти, пуканки, кебапчета и соев шрот, но под 0,9%.

За същия период Столичната здравна инспекция открива 30 положителни проби за ГМО в соев изолат, царевица, пуканки, кренвирши, малотрайни колбаси и майонеза, но в разрешената граница.

Над 0,9% съдържание на ГМО са открити в царевица и соя, внос от САЩ.

На въпрос дали тези продукти са опасни за здравето на хората експертите от лабораторията казват, че няма доказателства за някаква опасност, освен алергичния ефект, който могат да предизвикат ГМО организмите.

 

22:34ч. 21.11.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.