В края на юли:

В цветната градина заложете на слънчевите цветя

В цветната градина заложете на слънчевите цветя

Към средата на юли гладиолите и белите маргаритки започват да преминават, сега е време да обърнете специално внимание на т. нар. слънчеви цветя - това са жълтите рудбекии, тагетисите и циниите, петльовият гребен и пламъчето, които потапят терасата и двора в топлите багри на лятото.

Някои от тези растения са многогодишни, други живеят само един сезон. Общото помежду им е, че обичат слънцето, понасят високите температури и имат нужда единствено от редовно поливане.

Повечето може да отгледаме сами. Семенцата на рудбекиите например трябва да засеем в сандъче в началото на април. Те покълват бързо и през май малките растения трябва да бъдат засадени на постоянно място. Това може да бъде голям контейнер на балкона или слънчево кътче в градинската леха.

Един от видовете - рудбекия лациниатан, достига височина 1-1,20 м, затова тя се развива най-добре в близост до стените на къщата или до оградата. Малко по-ниски са многогодишните рудбекия пурпуреа и рудбекия фулгида, които са предпочитани за оформяне на бордюри. Садят се и в група с други китки в жълтокафявата гама.

Рудбекиите произхождат от Северна Америка и Мексико и са непретенциозни тревисти растения, малък брой от които са едногодишни или двугодишни. Изискват открити и слънчеви места. Голямото им предимство е, че цъфтят дълго – чак по първата слана.

През цялото лято и чак до късна есен ще ни радва и тагетисът, известен у нас с името турта. Той също се размножава от семена. Не всички го харесват заради специфичната му миризма, но в парковете се използва масово, защото цъфти богата, а цената му не е висока.

Тагетисът много често пониква сам в градината. За това още през есента може да пръснете семенцата му в рохкавата почва. Зарийте ги леко с гребло, поръсете с торф и на пролет само плевете нежеланите треви. Когато разсадът заякне, може да го разсадите по целия двор.

Най-популярен вид е тагетис патула. Сортовете му са с обикновени, полукичести или кичести съцветия, а растенията достигат 15-30 см. Тагетис еректа е с височина 30-90 см, а най-нисък е тагетис сигната - 15-20 см.

За да се радвате дълго на цветове – поливайте редовно и пазете растението от голите охлюви, които харесват листата му.

Твърди се, че цветята, които генерират слънчеви багри, имат силно енергийно въздействие. Червеният цвят дава жизненост и подобрява кръвообращението. И наистина никой не може да остане равнодушен пред едно алено мушкато. Оранжевият въздейства на имунната система и храносмилането, а жълтото влияе благотворно на нервната система, стомаха и черния дроб.

 

21:00ч. 28.07.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.