В оранжерията:

В края на януари се садят тагетисът, калдаръмчетата и петуниите

В края на януари се садят тагетисът, калдаръмчетата и петуниите

Луковиците на лалетата, нарцисите и зюмбюлите са вече в земята на топло и влажно. Теменужките са също в лехите и само чакат мартенското слънце, за да ни зарадват с първите си цветове. Остава да се погрижите за лятото.  

Повечето летни цветя са едногодишни. Това означава, че трябва да се купуват всеки сезон от градинските центрове, което превръща създаването на красиви и богати цветни бордюри в скъпо удоволствие.

Затова сега е моментът да си набавите семена за любимите китки - тагетис,  калдаръмче, петуния, бегония, агератум, летен гербер и много други дъхави растения, съветва агроном-консултантът в „Сортови семена“ Свободка Ангелова.

Най-запалените градинари могат да поръчат професионални семена, които гарантират на 100%, че растенията ще се развиват равномерно, ще растат едновременно и ще цъфтят богато. Цените им обаче са високи – опаковка с около 250 семенца тагетис например струва 8-10 лв. Някои специални сортове цинии се продават и по 0,25 лв. за една семка.  

Сеитбата се прави в края на януари, а сандъчетата се оставят в оранжерията или на остъкления балкон. Температурата в помещенията не бива да е висока. Така растенията ще покълнат и ще се развиват по-бавно, без да се изтеглят, а към средата на март ще може да ги пикирате в малки саксии или директно в парник в градината.

В топлите дни на април разсадът трябва да се отвива и да стои на слънце, за да се закали. През нощта трябва да е покрит заради опасността от слани и резки температурни промени. В началото на май ще имате добре развити растения, които може да разсадите навън. По това време има достатъчно влага в почвата, а опасността от слани е преминала. Така малко след прецъфтяване на лалетата и божурите, ще се радвате отново на обилен цъфтеж.

 

07:34ч. 25.01.2017г.

Вие може да оставите първия коментар.