:

Кърджали, 25 ноември - Ден за шафрановия минзухар

Кърджали, 25 ноември - Ден за шафрановия минзухар

Земеделците ще научат как се добива най-скъпата подправка в света.

Териториалният областен офис на Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ), Опитната станция по земеделие и Териториалната организация на Научно-техническите съюзи в Кърджали организират на 25 ноември в Дома на техниката открит ден на тема „Шафранов минзухар – биологични особености и отглеждане”.

Главен асистент д-р Елица Благоева от Опитната станция по земеделие ще изнесе лекции за биологичните особености и жизнения цикъл на шафрановия минзухар, за агроекологичните изисквания за отглеждането му, за създаването на насаждение от шафранов минзухар.

Присъстващите ще разберат също как се отглежда шафранов минзухар, как се произвежда посадъчен материал, както и за събирането, преработката и окачествяването на суровината от шафранов минзухар.

Експерти от Териториалния областен офис ще използват открития ден, за да запознаят земеделците с възможностите за подпомагане по Програмата за развитие на селските райони.

Шафран или тютюн

Според специалисти за добиването на 1 кг плодници от шафран са необходими 100 000 стръка на дка. Освен плодниците се ползват тичинките и листенцата на цвета. Гамата от продукти е много широка - от подправки до медикаменти и козметика.

Цената на килограм шафран на световните пазари е около 10 000 лева. Такава сума не може да се получи от декар тютюн. Селскостопанската работа и манипулациите отнемат почти цяла година. За шафрана този цикъл е около месец,

На снимката: Кърджалиецът с шведско гражданство Хасан Тахиров от няколко години убеждава за подмяна на тютюневите насаждения с шафранов минзухар.

22:26ч. 17.11.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.