:

В нивите 80% от житото от български сортове

В нивите 80% от житото от български сортове

Има много добри български сортове мека и твърда пшеница, заяви Добринка Павлова, директор на дирекция „Биологично земеделие и растениевъдство към Министерство на земеделието и храните.

„Разработките са на нашите институти Добруджански земеделски институт „Генерал Тошево” , Институт по Растителни и Генетични Ресурси „Константин Малков“ в Садово и Института ИЗС "Образцов чифлик " – Русе”, обясни тя, като каза още, че от хлебната пшеница сортовете са популярни „Боряна” „Енола”, „Садово” „Диамант” и „Юнак” и др.

„От меката пшеница има и нови разработки. Добре е, че нашите институти продължават да работят върху новите сортове пшеница. Не само тяхното разработване, но и внедряване”, коментира тя.

По думите й, внедряването е един дълъг период, който понякога отнема над 10 години. „Доброто е, че сортовете разработени от нашите институти са селектирани за условията на нашата страна. Те са съобразени с нашите метрологични почвени и климатични условия. За това са изключително добри за нашата страна, а също така имат и търсене в чужбина”, каза тя. Според нея земеделските стопани могат да експериментират и да използват вносни сортове пшеница и ечемик.

„Те не са лоши, но могат някои от тях да се окажат подходящи за нашите условия, но по неофициални данни 80-90% от семената за посев са български. Родните сортовете ечемик са „Обзор”, „Перун” от пивоварния ечемик и „Веслец” и „Ахелой” и др. от фуражния такъв”, коментира Добринка Павлова.

Преди седмици обаче директорът на Добруджанския земеделски институт д-р Иван Киряков алармира, че все повече фермери заменят нашата пшеница със сортове от Франция и Австрия. Чуждите сортове дават по-висок добив, но пък са с по-ниски хлебопекарни качества. Не твърдя, че са лоши, но за да се докаже, че са стабилни у нас, са нужни над 5 г.”, коментира д-р Киряков. 

14:30ч. 25.10.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.