:

В Петърч чакат добра реколта от зеле

В Петърч чакат добра реколта от зеле

В Меката на зелето Петърч се чака добра реколта, съобщи за „Агролайф“ дългогодишният производител Валентин Тодоров

Тази година стопаните засадиха с 10-15% повече площи, лятото бе сравнително сухо и това не позволи развитието на мана, докато миналата година изгоряхме от болести, припомни Тодоров. Сега са благодатни дъждовете, както и по-хладното време, защото зелето топло не обича, допълва фермерът.

Около село Петърч, което се намира в Софийското поле, на 23 км от столицата, годишно се гледат между 400 и 500 тона зеле, но м.г. реколтата бе наполовина заради пороите.

Валентин Тодоров е заложил на два прекрасни български сорта – „Кьосе“ и „Балкан“. Това е т.нар. рошаво зеле, което е хрупкаво, сочно и сладко и е най-подходящо за слагане в бидони за зимата.

В момента в магазините и по борсите е трудно да се намерят тези сортове. Причината е, че те се садят масово за късно производство, обясни Тодоров. Продукцията се вади на тезгяха за Архангеловден (8 ноември). А киселото зеле обичайно се слага от 7 до 20 октомври, за да втаса за Коледа.

„Рошави“ зелки се отглеждат и край Костинброд, Маслово, Божурище, като се очаква изкупната цена на едро да е колкото миналогодишната - около 35 ст. за кг., а в търговската мрежа - поне 50 ст./кг. Някога имаше градини и от другата страна на столицата – край Долни и Горни Богров, но полята там вече са окрупнени и засети с житни и технически култури.

10:04ч. 02.10.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.