Наука:

В САЩ експериментират с гени в соята, устойчиви на фузариум

В САЩ експериментират с гени в соята, устойчиви на фузариум

 

Почвеният патоген фузариум, който в световен мащаб е вторият проблем засягащ най-често соята, от години изправя земеделците пред огромно предизвикателство. Макар на пазара да се предлагат химически препарати за борба с него, те не осигуряват достатъчно ефикасно решение.

Едно от най-големите препятствия пред справянето със заразата е, че тя е много коварна. Засяга корените на соята, когато са още млади, но симтомите се проявяват по-късно, при листата. Да се открие болестта в по-ранен етап е изключително трудно, а понякога тя може да бъде объркана с друго заболяване.

Учени от Държавния университет в Айова обаче са на път да направят важен пробив в борбата с болестта. Целта им е посредством генетичен анализ да се открият отделни гени, които са устойчиви на синдрома. В резултат на проведени изследвания са идентифицирани именно такива гени, за които се предполага, че могат да изградят резистентност към болестта.

Очакванията са научното откритие да спомогне и за развитието на нови, подобрени сортове соя. В момента това е по-трудно, макар че се предприемат стъпки в тази насока. “Някои видове са по-устойчиви от други, така че ние използваме именно тях в търсенето на нови сортове”, твърди Джаопинг Занг, научен сътрудник в департамента по земеделие.

Въпреки че използват отделни гени в борбата със заболяването, учените търсят и цели групи, които да са устойчиви на болестта. Причината е, че колкото повече такива гени има, толкова по-голям е шансът растението да се предпази от заразата.

“Няма начин соята да стане напълно резистентна към заболяването (поне не само чрез генетиката), но можем поне да подсилим максимално тази устойчивост.” смята Ашиш Сингх от университета в Айова. “Някои методи за обработка на семената могат също да подпомогнат контрола върху заболяването, но се работи най-усилено за генетично решение на проблема", допълва още той.

Двамата учени препоръчват комбиниран подход. “При факт, че нямаме напълно устойчив на болестта сорт соя, е необходимо да се използват и двата начина за справяне с проблема – чрез генетични изследвания и чрез химическа обработка", посочват те.

 

 

07:20ч. 03.05.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.