Доц. Серафим Серафимов:

В топлите райони на България успешно виреят мандарини и лимони

В топлите райони на България успешно виреят мандарини и лимони

Автор доц. Серафим Серафимов

Специално за AgroLife

Ще дойде ли мечтаното време да ни се усмихват златни цитрусови плодове в градината? Нашето поколение едва ли ще дочака този ден. Климатичният процес е променлив, но твърде бавен, еволюционните изменения на растенията  - също.

На най-нетърпеливите може да пожелаем да си засадят "Трилистен Понцирус", неговия най-близък братовчед "Драконовото дърво", или високопланинският / 1100 нмв/ Качмирски полудив "Джамббири", както и редица видове от групата „папеда“. Техните екзотични плодове са богати на витамин C,  но не са ядливи. Не са подходящи и разните кинкани, мурая, бигарадия (кисел портокал), които понякога измръзват частично.

В Царево един любител засади на открито в двора пред къщата си мандарина "Кавано Васе", присадена на "Трилистен понцирус".  Дълги години, защитена с лека покривка, тя го радваше с нормално узрели плодове. В продължение на 30 години  в  с. Велика отглеждаме дръвчета от 20 вида  цитруси само под защита от поликарбонови платна и полиетилен. т.е  при условия на неотоплявана примитивна  „оранжерия“. От мандарина "Кавано Васе" събираме до 500 плода на дърво.

Това показва, че в по-топлите райони на страната може да се отглеждат цитруси,  но с нужната защита през студените зимни месеци.

Лимоновите дръвчета в с. Велека.

Как стоят нещата при лимона? От край време хората го отглеждат в големи саксии, бурета, кашпи, които се прибират през зимата. Но понякога в домашни условия листата на лимона започват да капят. Причината е рязко променливата температура, особено ако растението е до радиатор или под прозорец. Дръвчето трябва да зимува в неотоплявана светла стая, но при температура не по-ниска от -2°С и не по-висока от 10-12°С. Полива се през зимния период много рядко с вода, престояла в същото помещение „темперирана“ - наистина условно „хладка“. През лятото по-често. Много е важно почвата да бъде леко овлажнена, но никога мокра. Това означава, че след стискане в ръка, тя трябва да се разчупва в едри бучки. За предпочитане е дъждовна вода или вода от стопен сняг,  но не задължително изворна. По-важно е, да не е твърда  (варовита), каквато по-често е изворната.

През лятото лимонът трябва да остане под пъстрата сянка на дървета или лозница. Никога на открити тераси и плочници, т.е. не на пряко слънце, нито на силно течение. Портокалът и мандарината  могат да бъдат и под пряко  слънце, но също не на тераса или плочник, където въздухът се прегрява. Технологията на отглеждане е описана в брошурата „Отглеждане на цитруси“, изд. на „Булхерба“, 2014 г., която беше изчерпана бързо.

Всички цитрусови се разклоняват гъсто, затова резитба е нужна за просветляване. Силните леторасти не се съкращават, защото ще развият нови силни леторасти, без плодни пъпки. Ако някой силен летораст , така наричан "гладник" е ненужен, трябва да се отрязва до  основата му. Ако е в празно място на короната, не се прерязва, а  се извива надолу на дъга с привързване към стъблото, за да се формират по извивката  нови къси плодни клончета.

Добре е младите дръвчета да се пресаждат  всяка пролет през май до достигане размер на съд с преносим обем. Всяко пресаждане се прави в нов съд не по-широк  от 5 см  от предишния. Никога от малка саксия веднага в много широка. Почвена смес: 50-60% градинска или горска рохкава земя,  по 20-25 % торф и стар органичен / оборски/ тор. Овчият и птичият трябва да са наполовина, защото са  много концентрирани. Не използвайте никога какъвто и да е пресен тор.  Никога не торете с  рогови, костни, рибни, кафени и други подобни сурови отпадъци.

10:00ч. 07.03.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.