Обратен завой:

ГЕРБ оттегли законопроекта за промени в Закона за опазване на земеделските земи

ГЕРБ оттегли законопроекта за промени в Закона за опазване на земеделските земи

ГЕРБ оттегли законопроекта за промени в Закона за опазване на земеделските земи след  протестите на екоактивисти пред парламента.

Законопроектът беше внесен от Обединени патриоти и предвиждаше да се удължи срокът за застрояване на земеделски земи с променен статут по Черноморието с три години. По действащото законодателство строителство върху такива терени трябваше да се реализира най-късно до 23 май 2017 г.

„Промените няма да влязат в пленарна зала“, каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той припомни, че до 2011 г. не е имало определен срок за застрояване на земеделски имоти с променен статут. С промяна в закона обаче ГЕРБ даде срок от 6 години за реализация на инвестиционни намерения.

„В момента нищо не налага удължаването на този срок, защото ще изпаднем в хипотеза на безсрочност, а ние искаме правилата и законодателството, което се приема в България, да бъде изпълнявано”, заяви Цветанов.

На практика много собственици на терени със земеделско предназначение в миналото, които не са реализирали досега инвестиционните си намерения, ще бъдат ощетени, смятат от Обединените патриоти. Причината е, че законопроектът не засяга само имоти по Черноморието. Там се намират 1817 парцела с променен статут. Останалите са на територията на цялата страна.

07:19ч. 18.05.2017г.

Вие може да оставите първия коментар.