Пазарни възможности:

Германски фирми с интерес към български биопродукти

Германски фирми с интерес към български биопродукти

Германски фирми проявяват интерес към българките биопродукти. Това стана ясно на първия конгрес по биоземеделие, който се провежда в Пловдив.

„Ние вече изкупуване овес без торове и пестициди от България и Румъния, съобщи на форума потомственият мелничар от Германия Карл Рутхард от фирма „Алдорфе Мюле“. Той допълни, че е готов да разшири износа от страната ни, ако производителите на органична продукция предложат добра и честна цена. Това важи за всички биопродукти, подчерта Карл Рутхард. Неговата мелница е една от първите в Германия, която работи с биозърно.

Фирмата „Мартин Бауер“ пък изкупува и продава билки от България още от 60-те години на миналия век. В Европа се търсят диворастящи билки и култивирани лечебни растения, а фермерите, които желаят да работят в едно от двете направления, може да бъдат сертифицирани. Предимство на страната ни е, че вече има позиции в билкарството - България е четвърта в света по износ на билки и първа в Европа.

На конгреса наши производители се поинтересуваха дали има пазар за биотютюн. Йоханнес Куулс, главен мениджър на „Кива БЦС Еко–Гаранти“- България, отговори, че биотютюнът е вече факт. Куулс разказа, че е участвал в  сертифициране на тютюн за цигари и пури, произведен без торове и пестициди. Следващият етап е бил производството на биохартия за завиването на папиросите. Така че пред нашите тютюнопроизводители се откриват нови възможности.

Според Стефан Андре, представител за Източна Европа на „Кива БЦС Еко Гаранти“,  в  САЩ, Япония и Европа има голямо търсене на екологични храни. От 4 до 10 процента  годишно нараства пазарът на тези продукти в света. Но за да се появиш там и да се задържиш, е необходимо доверие, а то липсва по отношение на страните от Източна Европа. Затова е необходимо сертифицирането им от авторитетни компании.

Биопроизводството изисква познания, време и средства. Плодовете и зеленчуците например трябва да се отглеждат без торове и пестициди. Това може да се постигне чрез производство на повече култури, които да се редуват, така че да се попречи на развитието на плевелите и вредителите. Но това е скъп и сложен процес,  коментира специалистът от „Мартин Бауер“ Адриан Кранвогел.

10:06ч. 24.02.2016г.
M

Само дето сайт на "Кива БЦС Еко–Гаранти“- България няма... по-точно има домейн, но сайт не се открива. Иначе има подсайтове с всякакви окончания, но .bg НЕ. Големи гаранти, няма що!

Milena
08:58ч. 10.05.2017г.
З

Здр.имам желание да работя за вашата компания.

Замфир Замфиров
19:57ч. 26.11.2017г.
З

Тел.0897257835

Замфир Замфиров
19:59ч. 26.11.2017г.
Ф

интересувам се от билката Коча

Фани
23:08ч. 05.12.2018г.

Оставете коментар: