:

Глоби от 50 до 300 лв. за куче без придружител на село или в парка

Глоби от 50 до 300 лв. за куче без придружител на село или в парка

Назрява създаването на зоополиция

Българската агенция за безопасност на храните въвежда глоби от 50 до 300 лв. за кучета, оставени без надзор на село или в парка. Това става ясно от проект за промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност. 

"Стопанин, който пусне или допусне куче извън мястото му за отглеждане без придружител, се наказва с глоба от 50 до 150 лв, а при повторно нарушение от 100 до 300 лв. Наказанието ще се налага и на стопанин, който пусне или допусне свободно движение на куче в населено място без повод, който да се държи от придружител", гласи точният текст на законовото предложение.

AgroLife научи, че в момента в Агенцията по храните е създадена и работна група за становище и възможности за сътрудничество с МВР по идеята за създаване на зоополиция. Идеята за създаването й лансира още през юли т.г. евродепутатът Емил Радев. Тогава той уточни, че МВР са разпоредили да се създадат звена от полицаи, които да разследват престъпленията срещу животни. Идеята е да има по един разследващ и по един оперативен полицай във всяка областна дирекция.
За новите звена, които ще разследват престъпленията срещу животни, ще се ползва човешкия ресурс на МВР и няма да има нужда от допълнителни средства. Евродепутатът от ГЕРБ обясни, че  ще бъде заимстван холандският модел.
„В последно време има много брутални случаи - убито куче на детска площадка с брадва, застреляно домашно куче от бивш военен във Варна… Хиляди са сигналите, които получаваме. Статистиката показва, че този, който е посегнал на животно, много често след това посяга и на хора”, коментира депутатът.

„И искам да благодаря на МВР и на премиера, които се ангажираха да създадем такова звено по модела на холандската зоополиция. Да можем да разследваме тези престъпления, за да има възмездие за всички онези, които проявяват жестокост към животните, защото статистиката сочи, че който е посегнал на животно, много често след това посяга и на хора”, каза още тогава Емил Радев.

Статистиката сочи, че през 2012 г. са регистрирани 103 престъпления спрямо животни, а са разкрити едва 21. Година по-късно са регистрирани 180,а са разкрити 30. За миналата година статистиката сочи 181 престъпления, като 31 са разкрити.

09:00ч. 23.10.2015г.
С

абе то хубаво да глобявате ама първо направете площадки за разходки и тогава,а не само да искате и да се чудите от къде да лапате.А тея кучита бездомните дето нападат хора всеки ден?????????кой????????какво за тях??????кога????????бай Ганъовщина!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

СТОЯН
11:27ч. 28.10.2015г.

Оставете коментар: