:

ГМО-концерните не обжалваха, 2/3 от земята в Европа е спасена

ГМО-концерните не обжалваха, 2/3 от земята в Европа е спасена

България е между 19-те страни в ЕС, подали заявление за забрана в Еврокомисията.

Срокът за обжалване изтече в четвъртък. 19 страни членки на Европейския съюз, между тях и България, могат да пристъпят към въвеждането на забрана за отглеждането на ГМО култури на своя територия.

Засегнатите компании предпочетоха да не се противопоставят, срокът за оспорване от тяхна страна изтече в четвъртък вечер, съобщи БТА.

19-те държави бяха подали заявление пред Европейската комисия за забрана за отглеждане на генно-модифицирани култури на своята територия.

Същевременно „Грийнпийс“ обяви научни доказателства за екологичните рискове и увеличената употреба на пестициди, свързани с тези култури.

Експертът по хранителните политики на „Грийнпийс“, Франциска Ахтерберг коментира:

"През последните 20 години ГМ технологията е била приета само от малко държави за ограничен брой култури. Затова не е изненада за нас, че две трети от страните в Европа са решили да не ги подкрепят.

На местата, където се отглеждат, тези култури водят до увеличена употреба на пестициди. Те затвърждават системата на индустриално земеделие, което на свой ред изостря проблемите на глад, недохранване, и климатични промени.“

19-те страни са Австрия, България, Хърватия, Кипър, Франция, Гърция, Унгария, Италия, Латвия, Литва, Малта, Холандия, Полша и Словения.

Германия е поискала ограничено право на изключване за ГМ проучвания, а Дания и Люксембург засега искат да забранят само четири ГМ култури. Белгия и Великобритания пък са поискали да прилагат забраната само за части от територията си.

Около 85 процента от ГМ културите се отглеждат само в 4 държави в света - САЩ, Бразилия, Аржентина и Канада. Заедно те представляват едва 3 процента от земеделските земи в световен мащаб, сочи доклад на екологичната организация.

Докладът на "Гриинпийс" е озаглавен "20 години на ГМО провали" и акцентира върху основните проблеми, свързани с ГМ културите, включително:

ГМ културите увеличават употребата на пестициди – Повечето ГМ култури, които са на пазара, са конструирани или да произвеждат пестицид или да издържат на пръскането с определени хербициди. Вредители и плевели развиват устойчивост към тези токсини, като по този начин се създават „супер буболечки“ и „супер бурени“. Така фермерите са принудени да използват още повече химикали. 

ГМ културите не изхранват света – Проучвания показват, че ГМ културите не увеличават добивите и могат да засегнат отрицателно поминъка на малки земеделски производители. Това представлява заплаха за хранителната сигурност.

Няма научен консенсус относно безопасността на ГМ културите – Въпреки усилията на биотехнологичната индустрия да увери отново и отново потребителите относно безопасността на ГМ културите, близо 300 независими учени оспорват тези твърдения.

Генетичното инженерство все още остава рискована технология, която може да предизвика неочаквани и необратими въздействия върху околната среда и човешкото здраве.

 

10:49ч. 07.11.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.