Спешни мерки:

Говедата в 13 области под карантина заради заболяване

Говедата в 13 области под карантина заради заболяване

Агенцията по храните (БАБХ) забрани движението на едри преживни животни на територията на областите Благоевград, Бургас, Кюстендил, Кърджали, Пазарджик, Перник, Пловдив, Сливен, София град, София област, Стара Загора, Хасково и Ямбол, както и провеждането на пазари и изложби на едри преживни животни. Причината е  огнище на Заразен нодуларен дерматит (Lumpy Skin Disease) по животни в селата Воден и Черногорово, община Димитровград, област Хасково. Заболяването най-вероятно е пренесено от Гърция или Турция, където огнища от него имаше още миналата година.

Изключение от забраните ще се прави само когато животните се транспортират до кланица, с цел незабавно клане, но след писмено уведомление и получено разрешение от Централно управление на БАБХ.

Извършват се постоянни клинични прегледи на животновъдните обекти с едри преживни животни в изброените области. Предстои извършване на дезинсекция около животновъдните обекти и местата, където се намножават кръвосмучещи насекоми. Предвидено е и провеждане на дезинсекция по долните течения на реките Марица и Струма, с цел да се предотврати проникване на болестта чрез заразени насекоми от огнища в Турция и Гърция. Заразният нодуларен дерматит не е опасен за човека, но нанася сериозни икономически загуби и има летални последици за едрите преживни животни.

Всички болни едри преживни животни, както и контактните с тях животни в село Воден и село Черногорово се умъртвяват по хуманен начин и ще бъдат загробени с цел да се намали риска от разпространение на болестта в страната. Извършва се механично почистване и многократна дезинфекция на сградите, помещенията, местата за животни и оборудването, включително и превозните средства в констатираните огнища. В 30 километрова зона около двете населени места се извършват дезинсекции с цел намаляване на популациите от кръвосмучещи насекоми, които са разпространител на заразата. Стопаните с умъртвени животни ще бъдат обезщетени.

09:01ч. 14.04.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.