Полезно за фермера:

Годжи бери ражда богато в близост до София на 1000 м височина

Годжи бери ражда богато в близост до София на 1000 м височина

Нашумялото напоследък с лечебните си качества годжи бери,  се развива успешно на 50 км от София на близо 1000 метра надморска височина, казва Мария Василева, експерт във фирма „Бюти Пръфешънъл“ЕООД, която отглежда годжи бери от около три години.

Храстите  са високи вече около метър и се развиват добре. Това е български сорт, селектиран за нашите условия, с високо съдържание на аминокиселини. Направените анализи на плодовете били смайващи – съдържанието на аминокиселини в 100 грама плод се равнява на количеството им в 1 кг телешко месо.

Всички сме направо обсебени от това растение, което е изключително издръжливо и непретенциозно. Вирее върху бедна и камениста почва и ражда богато. Последните плодове обрахме преди дни. Есента бе толкова дълга и топла, че всички завръзи успяха да узреят и са сладки като мед, допълва Василева.

Фирмата  е затворила цикъла на производство. От годжи бери  се получава екстракт, който е богат на витамин С, Е и всички от групата В, полизахариди и аминокиселини. Влага се в козметичната промишленост за производство на продукти за лице и тяло, като се използват максимално активните съставки на плода.

Тази година фирмата е направила нови насаждения. Ако се развият добре, ще се мисли за разширяване на бизнеса и развитие на нови производства, свързани с хранителната индустрия, казва Мария Василева.

Годжи бери се нарича още „императорското плодче“. То е родственик на картофа и доматите. В Китай, Монголия и Тибет се отглежда от хилядолетия заради добрите си хранителни качества и приятния, плътен вкус. Суши се подобно на гроздето за стафиди.

Вирее у нас безпроблемно дори в планински и полупланинските райони. Зимува без да измръзва, понася и летните горещини, но все пак се нуждае от редовни поливки. Няма нужда да се пръска, устойчиво е на болести и вредители.

 Най-добре се развива на слънчеви места, защитени от силните ветрове. 

Цъфти красиво с лилави цветове през май-юни, затова може да се използва и за декоративни цели. Когато се отглежда промишлено, е трудно за бране.

11:30ч. 24.11.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.