За ползване на пътища:

Годишната винетка за трактор ще струва 220 лева

Годишната винетка за трактор ще струва 220 лева

220 лева ще струва годишното разрешително за придвижване на трактор или компайн по републиканските пътища.

Цената на винетката е била договорена между Националната асоциация на зърнопроизводителите, министерството на земеделието, пътната агенция и МВР, научи AgroLife от източници в министерството на земеделието и министерството на регионалното развитие.

Едногодишното разрешително ще се издава от Агенция "Пътна инфраструктура" след съгласуване с пътна полиция. Няма да има специален винетен стикер, какъвто се поставя на леките коли, автобусите и камионите.

За придвижването ще е нужен ескорт от два автомобила - пред и зад тежката машина. То ще е разрешено само в светлата част от деня. При лоши атмосферни условия тракторите на пътя ще бъдат забранени.

В момента за движение на извънгабаритна техника има специален режим. Подава се заявление до собственика на пътя - пътната агенция или общината, след което се чака издаване на разрешение от администрацията и се заплащат такси. В искането за разрешително се посочва и маршрута на движение, който се съгласува и с КАТ.

Собственикът на превозното средство обаче не може да е сигурен когато настъпи жътвената кампания дали ще се налага да придвижи комбайн до нивите примерно на 5 юли, или пък на 10 юли. Всичко зависи от развитието на посевите, което вкарва фермерите в невъобразим административен кошмар, ако искат да спазват всички наредби.

Според наредбите на пътната агенция извънгабаритна е техника с широчина над 2,55 метра, или пък височина над 4 метра. Има изисквания и за тежест. Всички комбайни и трактори с прикачен инвентар автоматично влизат в категорията "извънгабаритни", тъй като са по-широки от 2,55 метра.

Таксата за извънгабаритни машини е от 35 стотинки на километър, ако широчината е с до 50 см над разрешеното (т.е. до 3,05 м) и достига до 2,23 лв. за 6,05 м широчина, плюс 1,96 лв. за всеки започнат метър над 6,05 м. Отделно за определяне на специален маршрут се събират 70 лв., а самото разрешително се издава до 5 работни дни. Цената е 140 лв., ако разрешението се издаде за един ден.

В същото време режимът на винетките е опростен.

В последните години масово се налагат глоби от 1000 лева на фермери заради придвижване на селскостопанска техника без нужните разрешителни. В някои случаи те падат в съда - например ако глобите са били наложени на водача, вместо на собственика на превозното средство, както би трябвало да е по закон.

18:18ч. 07.02.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.