В овощната градина:

Гответе се за пръскане срещу сливовата плодова оса

Гответе се за пръскане срещу сливовата плодова оса

 

В по-топлите райони на страната джанките са в буен цъфтеж. На старта са и сините сливи, които вече са на фаза цветен бутон. Това е сигнал, че е време за едно от най-важните пръскания по време на ранната вегетация на тази овощна култура - третирането с инсектициди срещу два опасни вредителя – черната и жълтата сливова плодова оса.

Пропускането на тези две пръскания – първото преди цъфтежа и второто в неговия край, може да има фатални последици за реколтата. Причината е, че сливовата плодова оса може да предизвика червивост и окапване на завръзите до 80%.

Какво трябва да знаем за вредителя, за да водим успешна борба.

На първо място и двата вида зимуват в почвата като ларва в пашкул, откъдето излизат при затопляне на времето в края на март и началото на април, когато започва цъфтежът на трънката и джанката. През деня се хранят с нектар и прашец, а при дъжд се крият в цветовете. След копулация женската прорязва чаше-листчетата на пъпките и полага там по едно яйце. След  излюпването си ларвите се вгризват в току-що оформените завръзи и започват да се хранят с вътрешността им. По-късно повредените завръзи окапват, а изхранените ларви преминават в почвата, където си правят пашкул в очакване на следващата година.

Това показва, че борбата трябва да се води с подходящи инсектициди срещу възрастните плодови оси, както и по-късно срещу излюпените ларви. Първото се извършва точно преди отварянето на цветовете. Второто пръскане е, когато две трети от цветовете са завехнали и са обект на нападение на излюпените ларви.

Препарати, които са подходящи за тези третирания, са нуреле дурсбан, Би 58, карате, фюри в комбинация с фунгицид за борба срещу кафявото гниене – купроцин, тирам, топсин и други. 

 

18:56ч. 27.03.2017г.

Вие може да оставите първия коментар.