:

Заради несъбрани акцизи - Замисля се ново поскъпване на домашната ракия

Заради несъбрани акцизи - Замисля се ново поскъпване на домашната ракия

Разминаване в събраните акцизи между малките производители и големите компании за алкохол. Това отчитат от Агенция Митници, съобщиха бТВ и DarikNews.

Според данните при реколта от 400 000 тона грозде половината отива при големите дружества, а другата при регистрираните казани.

Акцизът, постъпил в бюджета, обаче е различен. Събраният данък от големите производители за 2015 г. е над 200 млн. лв., а от регистрираните казани малко над 700 000 лв. По данни на Агенция Митници големите производители внасят 162 млн. лв. акциз в хазната от спиртни напитки.

По думите на говорителя на агенцията Вяра Генова от началото на годината има 356 случая на разкрит нелегален алкохол. “Около 30% са във физически лица. 25 000 л алкохол е открит в частни обекти и има съставени актове“, посочи тя с уточнението, че този алкохол е продаван.

Казанджиите плашат с нови протести

Според представителя на сдружението “Българска домашна ракия“ акцизът за домашна ракия в рамките на 154 лв. за 50 л е твърде много за българина. По думите на Петко Събев според закона 30 лв. акциз, които са определени за домашно производство с намалена акцизна ставка, са всъщност 30 л етанол.

Това е съвсем различно от ракия за пиене. Ако количеството етанол се приравни към количеството ракия, трябва да се плати по-малко, смята Събев.

На противоположна позиция е Радослав Радев, представител на Националната лозаровинарска камара. “Законът не ощетява производителя. Дори е твърде либерален, защото позволява да се произведат допълнителни количества над 30 л за лична консумация“, коментира Радев.

Той е категоричен, че се пропускат ползи за бюджета в размер на 100 млн. лв. годишно от малките казани. Също така няма и контрол, който да гарантира защитата на здравето на потребителите.

“Как да има контрол, като хората си варят в къщи“, посочи Събев. Той коментира проблемите, с които се сблъскват малките обекти за варене на ракия с новия закон.

“С ограниченията те вече имат намалено работно време за 6 месеца, не могат да работят и съответно не могат да си покрият кредитите и да плащат на работниците“, посочи Събев.

Казанджията Андон Андонов също се оплака от законовите мерки за ограничаване на произведения литраж. “Ограничават ни много. Сега е 500 л само с един казан не знам как ще смогна когато хората ще искат да се вари ракия“, каза той.

Опашки пред казаните тепърва ще има

След влизането на закона в сила хората са решили масово да си варят вкъщи. Проблем има и със събирането на акцизите. Председателят на общинския съвет Пламен Гошев посочи, че няма ясни правила за това как ще се събират точно и има вариант да се стигне до реваншизъм между казанджиите и общинските служители.

Радослав Радев коментира още, че държавата трябва да положи усилия по събиране на акциза, тъй като 200 000 тона грозде влизат в домовете на хората, без да се плати.

 

09:02ч. 24.09.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.