Йордан Господинов, изпълнителен директор и представляващ Асоциацията на производителите на рибни продукти „БГ ФИШ”:

Готови сме за Никулден!

Готови сме за Никулден!

Фокус: Г-н Господинов, производителите на рибни продукти готови ли са да посрещнат нуждите на пазара, свързани с наближаващия празник Никулден?
Д-р Йордан Господинов: Нашият сектор дава началото на поредицата от празници през месец декември. Ние се готвим за Никулден отдавна, защото риборазвъждането е доста труден и трудоемък процес. Изпълнен е с доста разходни средства и за него са необходими специализирани познания. Производителите и преработвателите от нашата асоциация разполагат с достатъчно количества качествена българска и вносна риба. Това, което се произвежда в България, е свързано с нашите географски ширини. Поради различни фактори, като традиции, опит, надморско налягане, ние развъждаме сравнително малко видове риби, но те са част от общия европейски и световен пазар. Всичко, което е традиционно и българите го харесват, ще го има в достатъчно количество. На пазара ще има шаран с много високо качество. От сладководните риби ще има още пъстърва, бял амур и сом. Черноморската риба също ще бъде в достатъчни количества. За празника всичко ще бъде на много високо ниво.
Фокус: С колко очаквате да нарасне търсенето?
Д-р Йордан Господинов: В България няма официална статистика. Това, което аз наблюдавам, е че консумацията на риба около Никулден винаги нараства. Тази година също се очаква това да бъде така. Мога да кажа, че понякога не стига пъстървата, защото съседните ни държави поемат много големи количества. Във връзка с празника нараства както производството, така и консумацията, но конкретна цифра не мога да кажа. Една е от причините да липсва подобна статистика е, че голяма част от рибопроизводството в България е нерегламентирано.
Фокус: Очаква ли се промяна в цената с наближаването на празника?
Д-р Йордан Господинов: В тази посока аз имам професионално изкривяване. Посетих някои вериги магазини и забелязах, че цената на едрия шаран е около 6,50 лв./кг. Забелязал съм, че потребителите най-много търсят риби около 3 кг. Видях и един куриозен случай, в който една голяма верига не прави разлика между шаран и каракуда, тъй като на рекламната си брошура бяха сложили снимка на каракуда, а обявената цена беше за шаран. Предполагам, че това е някаква грешка или недоглеждане, а не подвеждаща информация. Ние предлагаме висококачествен шаран във високите размери – над 3 кг. Цената му ще бъде между 6 и 6,50 лв./кг. Нерегламентираните производители, които не са регистрирани и не са обект на контрол, също ще извадят голямо количество риба. Това може да доведе до намаляване на цената, но няма какво да направим. Просто такъв е пазарът в България.
Фокус: Според Вашите наблюдения коя е най-предпочитаната риба?
Д-р Йордан Господинов: От характерните за България видове риба, традиционно за Никулден се взема шаран. Както знаете, традицията повелява най-голямата люспа от шарана да се сложи в портфейла. Казвам това с голямо настроение, защото е хубаво, че хората вярват и се надяват. Никулден е също празник на банкерите и може би това свързва люспите в парите, но да се върнем на въпроса. Традиционно се търси голям люспест шаран или пъстърва. Всичко е въпрос на предпочитание. Ние имаме готовност да доставим и черноморска риба, която е типична за нашите географски ширини. Има някои видове риби, които внасяме, но те се превърнаха в трайно присъстващи на пазара ни – ципура, лаврак, белите океански филета и скандинавската сьомга. Искам да отбележа, че пазарът на шаран е балансиран, но има опасност пъстървата да не стигне, защото ще има по-голямо търсене. От българските риби ще се предлага също сом, който е в по-малки количества, толстолоб и бял амур, които аз препоръчвам, защото имат много добри филета.
Фокус: От какви обекти е препоръчително да купуваме риба и какъв съвет ще съветът Ви към потребителите, за да разпознават качествените продукти?
Д-р Йордан Господинов: Преснотата на рибата е много важна. При различните видове риби, най-вече при по-дребните, когато рибата е стара очите ѝ посивяват. Ако при обработване на рибата се вижда, че мускулатурата ѝ не е плътна, това е признак, че рибата не е прясна. Това, че се продава стара риба, е по вина на търговците, а не на производителите. Около Никулден в България няма да има застояла риба, защото количествата ще се изкупуват много бързо. По големия риск, който не можа да се реши с нормативната база, е произхода на рибата. Много често се спекулира с марката е се парадира с факта, че рибата е от точно определен развъдник. Всъщност се изкупува риба от цялата страна. От нашата асоциация апелираме да се премине към продажба на охладена риба. Така тя ще бъде в тарелка и с етикет. По този начин ще се знае от кой рибарник идва. Това ще осигури проследяемост и ще даде да се търси отговорност, ако има нео нередно. Всичко зависи от съвместната работа на държавната администрация и асоциациите. Трябва да се разпише един нормативен документ, който да посочи при какви стандарти и каква риба ще се продава, за да се избегне това. Важно е да отбележим, че рибата, която се отглежда в нашите географски ширини, не е преносител на болести, които са опасни за човек. Апелирам рибата да бъде добре термично обработена, съобразно традиционните български рецепти и няма да има никакви проблеми. Българската риба е с много добро качество.

Интервю на агенция "Фокус".

12:24ч. 30.11.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.