Принос:

Градини с български бадеми в Хималаите

Градини с български бадеми в Хималаите

Китни бадемови градини ще бъдат създадени в Непал с помощта на българския учен доц. Серафим Серафимов и посадъчен материал от овощен разсадник край Айтос. Насажденията ще са в близост до гр. Покхара, административен център на района Кашки.

Любопитната история започва преди 3 години, когато правителството на Непал включва бадема в националните плановете за подобряване на икономиката на селските райони чрез отглеждане на нови доходни култури. От свои източници в научния свят непалците научават, че в България има специалист по бадемите, който може да им бъде полезен  и чрез европейска организация  канят доц. Серафимов за консултант на проекта.

„По възрастови причини пожелах да бъда с придружител, разказа за Agrolife доц. Серафимов. Иначе как ще нося куфари, книги …? Но – ядец. Отказаха да поемат допълнителните разходи. Така започнахме „виртуален“ инструктаж. Към непалския ентусиаст – агрономът Сундар Адикари , потекоха съвети, препоръки,  напътствия, че и телефонни разговори … И така цели 3 години. Писмата с въпросите  на Адикари и информацията за природните условия, моите съвети, съображения и търсения, са почти „научен труд“, шегува се Серафимов.

Бедата е, че природните условия в Непал са трудни. Районът, избран за отглеждане на бадеми, се намира в подножието на Поднебесните хималайски върхове. Температурата е благоприятна, но климатът  се характеризира с редуването на сух с влажен сезон.  Мусонната  орисия през юни-август е праг подобен на Ниагарския. Проблеми създават и преовлажнените, често вкислени почви, което е ахилесовата пета на бадема. Всичките градини са разположени на тераси с неправилна форма, наподобяващи  китайския и виетнамския пейзаж. Затова от най-голямо значение в технологията на отглеждане е подборът на подходяща подложка, която да се справи с преовлажняването. 

Серафим Серафимов предлага да изпрати растения от бадемопрасковената подложка - "GF 677", селекционирана от французина Шарл Грасели. Отдавна се размножава у нас, вкллючително  в овощния разсадник на Кънчо Кънев в Айтос. С негова помощ е подготвен колет с подложки. Кънев отзивчиво се ангажира не само с опаковането на материала и експедицията, но поема и разходите по изпращането. 

Растенията ще се използват като изходен материал за размножение по метода на вкореняване на  меристемни тъкани. Цялата процедура ще се извърши в разсадник в Индия, където ще бъдат произведени необходимите бадемови дръвчета. Пример за помощ по съседски, организирана от Сундар Адикари.

Българската самолетна пратка обаче преживява цяла одисея. По неизвестни причини митарства 12 дни, след което се приземява в индийския град Мумбай. 
„Очаквах  с тревога известие за здравното състояние на растенията след умопомрачителното „бързо“ летене“, признава Серафимов. За щастие достатъчен брой  от професионално  опакованите растения са в задоволително състояние. Те са вече в лабораторията за размножаване. Надеждата му е това сътрудничество да продължи. Пробните стъпки с кашмирски дръвчета  са обнадеждващи. 

07:53ч. 18.08.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.