Край град Левски:

Градушка с големина на яйце порази оранжерии за биозеленчуци

Градушка с големина на яйце порази оранжерии за биозеленчуци

 

Невиждана градушка порази оранжериите за биозеленчуци на фирма „Гимел“ край гр. Левски. Бурята започва към 8 вечерта в неделя, а след полунощ настъпва леденият ад и в момента мястото е като след бомбардировка –  стъклата са на парчета, а реколтата е напълно унищожена.

Оранжериите с домати, краставици и други зеленчуци са на площ от 120 дка и по първоначални данни щетите са за над 1,2 млн. лв.

Обектът е застрахован, но едва ли обезщетението ще покрие пълния размер на пораженията.

Работниците, които са от Левски и още няколко села от региона,  са в шок не само заради преживения ужас. Големият страх е, че ще останат без работа.

„Гимел“ е лидер в производството на оранжерийни краставици и домати в България и основен доставчик на биологични оранжерийни зеленчуци за Европа. Разполага с четири оранжерийни комплекса  с обща покрита площ 56 ха. За щастие другите обекти се намират в с.Звъничево, област Пазарджик, и гр.Мартен, област Русе. 
Тежки са пораженията от градушката и по общинската оранжерия за цветя, както и върху площите със слънчоглед.

„Безсънна нощ за гражданите на Левски, както и за хората от селата Асеновци, Градище и Варана. Наистина усещането е като че ли бяхме замеряни с бомби или с камъни“, разказа кметът Любка Александрова. Проливният дъжд нанесъл допълнителни щети. Според Александрова част от имотите са застраховани, но повечето от социално слабите хора ще разчитат на помощ от общината за възстановяване на нанесените щети. 

19:34ч. 04.07.2017г.

Вие може да оставите първия коментар.