Съвети:

Грахът, засят преди зимата, се нуждае от загърляне

Грахът, засят преди зимата, се нуждае от загърляне

Тази година заради топлата есен грахът, засят предзимно, напредна изключително много в развитието си. В по-топлите райони на страната растенията не само покълнаха, но и достигна височина от 10-15 см.

Трябва да се знае, че младите грахови стръкчета понасят безболезнено ниските температури, но в по-късните си фази растенията се нуждаят от повече топлина. Това показва, че съществуват рискове за реколтата, затова повечето фермери предпочитат да сеят през февруари. Проблемът е, че тогава метеорологичните условия може да са лоши. Възможно е да е много кално и машините да не могат да влязат в нивите. Ако почвата е студена, семето също няма да покълне.

Все пак като превантивна мярка в момента би могло растенията да се загърлят. Снегът, който се очаква около Коледа, също би свършил добра работа за предпазване на посевите. При по-големи минусови температури надземната част е възможно да измръзне, но напролет, благодарение на добре развитата си коренова система, растенията ще покарат отново и ще имат 10-15 дни преднина пред тези, които са засети през пролетта.

Полагайки  необходимите грижи, градинарите ще могат да получат много рано добра реколта от грах.

С добри качества за предзимно засяване са ранните сортове „Амброзия“, „Прогрес“, както българският „Ран 1“ и немският „Мануела“.

15:00ч. 05.12.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.