Съвети на специалиста:

Грахът се сее до началото на март

Грахът се сее до началото на март

Обилните валежи и преовлажняването на почвите в последната седмица затруднява работата на полето и малко объркаха оптималните срокове за сеитбата на грах. Най-важно за агротехниката при тази култура през пролетта е добрата подготовка на площите и навременната сеитба. За Южна България препоръчителният срок беше до края на февруари, а за Северна - 10 март. Но няколко дни забавяне не би трябвало да са фатални.

Хубавото е, че и двата български сорта – „Пулпудева“ и „Марси“, които са създадени в Института по зеленчукови култури „Марица” – Пловдив, са приспособени за нашите климатични условия, каза пред AgroLife доц. д-р Славка Калъпчиева. Според нея това е едно от големите им предимства пред чуждите. „Пулпудева“  влиза в технологична зрялост рано и освобождава площите за втора култура, а „Марси“ е от групата  на средно-ранните сортове и узрява 6-10 дни по-късно. Така се създава ритмичност в прибирането на реколтата и снабдяването на консервните предприятия. Добре е също, че при спазване на агротехниката не образуват разклонения. „Марси“ е издръжлив и на болестта фузариум. По време на вегетацията в условията на Южна България поливките са задължителни, допълни доц. Калъпчиева.

Ето още малко информация за „Пулпудева“. Създаден от колектива на ИЗК „Марица” – Пловдив чрез полова хибридизация. Признат е през 1992 г. и е райониран за цялата страна. Сертифициран е през 2005 г.

Вегетационният период на растението от поникването му до технологична зрялост е до 58-60  дни. Достигат височина 61 – 65 см, но на по-богати и влажни почви може да пораснат и повече – 80 см. В технологична зрялост зелените бобове са тъмнозелени, прави, с тъпо окончание, дълги 6,9 – 7,1 см, със 7-9 добре оформени тъмнозелени зърна. Подходящ е за стерилизация.

„Марси“ е подходящ за замразяване, като при шестмесечно съхранение запазва отлични вкусови качества, както и цвета си. Сертифициран е през 2009 г. Вегетационният му период е 68-70 дни. Стъблото е право, здравo, обикновен тип, високо 75-80 см. Бобовете са слабо извити, с остро окончание, дълги 8-10 см, с 8-10 добре оформени тъмнозелени зърна.

13:50ч. 11.03.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.