Полезно:

Грижите за зелената морава започват с аериране на терена

Грижите за зелената морава започват с аериране на терена

Тази година тревата тръгна по-рано заради топлото време и влагата и вече е време за активни грижи за моравата. Най-напред площта старателно се почиства от сухите листа и счупените клони, защото те са преносители на болести и вредители, след което може да преминем към аериране.

Аерацията е една от най-важните манипулации, тъй като осъществява проветряването на корените. Тревните площи често са на почви, които са глинести и тежки. Така до корените на растенията достига малко въздух, което затруднява растежа им, но аерацията може да помогне за преодоляване на този проблем.

Обикновено за целта се използват различни градинарски пособия,  чрез които се пробиват дупчици в терена. При малки площи или в проблемните места това може да се направи и с вила. Но за големите пространства е нужна специална техника.

Една от новостите, които значително облекчават усилията на любителите на зелената морава, са електрическите аератори, с които може трайно да се отстранят мъха, изсъхналата трева и плевелите и така да се подобри абсорбацията на въздух, вода и хранителни вещества. Това се постига чрез набор от остриета от неръждаема стомана, които проникват в почвата с прецизност до милиметър и махат всичко ненужно. Дълбочината на проникване се регулира, а уредът може да работи без прекъсване с часове при всякакви условия.

Все пак е добре да знаем, че аерирането е интензивен вид третиране на тревата и се препоръчва да се прави само два пъти  годишно - веднъж през пролетта и есента. Цените на аераторите в търговската мрежа са около 300 лв.

Много полезно е и електрическото гребло, което за разлика от аератора, може да се използват по-често. С него тревната площ може да бъде прочиствана през цялата година, след всяко второ или трето косене. По-ниска е и цената на уреда – около 240 лв.

09:41ч. 06.04.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.