:

Данък "Вредни храни" докара лют спор в тристранката

Данък
Лют спор избухна между представителите на държава, бизнес и синдикати за данък вредни храни по време на Националния съвет за тристранно сътредничество, който трябваше да обсъди Бюджет 2016.
”Това е един неприемлив закон, който няма да постигне неясно формулираните си здравни цели. Законът цели да ограничи потреблението и да ликвидира българското производство, което сега се стреми да спазва всички изисквания”, каза Жана Величкова, председател на Асоциацията на производителите на безалкохолните напитки в България. “Д-р Москов, не вярвам лимонадата да е убила никого. Но малкия и среден бизнес сега ще бъдат убити”, добави Величкова.
”Твърдя, че ползвате тезата "в името на здравето на нашите деца" популистично. Никой повече от нас не е заинтересован от това младите поколения и потребителите да знаят, какво консумират. Нашият бизнес не е с 4 или 8-годишен мандат, а е бизнес за цял живот", контрира и Мариана Кукушева от Съюза на хлебарите и сладкарите в България. 
Синдикатите също се обявиха срещу данък ”вреди храни”, като обявиха, че над 10 000 работни места ще бъдат засегнати от този данък, което ще струва на държавата около 40 млн. лева за изплащане на обезщетения за безработица.
”Хората ядат лоши храни, не защото не знаят, какво ядат, а защото не могат да си позволят да си купят други храни”, каза президентът на КТ ”Подкрепа” Димитър Манолов.”Ако искам да изям баница и нямам пари да си я купя, ще помоля баба да ми я направи и пак ще я изям”, добави той. 
Москов пък им отговори, че хората могат да живеят и без чипс и безалкохолно. ”Разговорът, който аз водя, водя и ще водя, е свързан единствено с постигане на определени здравни цели. Такава е целта на този законопроект”, каза той и поясни, че става въпрос за определени съставки, които в определено количество, имат доказана в цялата световна и българска медицина категорична вредтост. 
Междувременно Американската търговска камара в България, Германо-българската индустриално-търговска камара, Българо-швейцарската търговска камара и Гръцкият бизнес съвет в България се обединиха в подкрепа на българския бизнес срещу въвеждането на данък "Обществено здраве". От бизнеса предпочитат да бъдат въведени стимули за намалената употреба на вредни вещества, вместо да се преминава към рестриктивни мерки. Идеята на организациите е да се обложат само отделните продукти, напр. маргарина, солта, захарта и самите производители да преценят дали да ги използват и в какво количество.
Смисълът на въвеждането на този данък не е в това да се прибират пари от бизнеса, подчерта в отговор Москов: „Аз като здравен министър ще бъда щастлив, ако приходите от този данък бъдат 0”. Това според него ще означава, че всички сме променили начина си потребление, а производителите - че са преформулирали рецептите си.
С постъпленията от налога щели да се ремонтира училищната спортна база, ще се инвестира в програми за профилактика и програми за детското здраве и за ново хранене на децата в училищата.
17:24ч. 29.10.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.