:

Данък "вредни храни" скара бизнеса с лекарите

Данък

Хлебопроизводителите обявиха, че налогът е опит за ценово регулиране, икономистът Красен Станчев очаква от него загуби за хазната от 800 000 лв. и 4100 човека да загубят работа. Д-р Станимир Хасърджиев припомни, че страната ни е сред първите в ЕС по заболявания, причинени от нездравословно хранене. Бившият здравен министър д-р Мирослав Ненков посочи, че храненето е и въпрос на възпитание. Тити Папазов подкрепя налога, но и подозира лобистки интереси зад него.

Лансираният официално преди ден данък "вредни храни" от здравния министър Петър Москов отвори гореща  дискусия и вече успя да скара производителите на храни с лекари и спортни дейци.

Предлаганият данък „вредни храни“ е опит за ценово регулиране, заяви днес Марияна Кукушева, член на Управителния съвет на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. „Лично право на всеки човек е да бъде информиран и да знае с какво се храни. За това се е погрижило европейското законодателство, което ние съблюдаваме безкоментарно и без промени“, обясни Кукушева. „Като казвам „ние“ категорично подчертавам, че тези „ние“ сме около 60% от легалния бизнес в страната“, посочи тя.

„Има нещо много притеснително в начина, по който се оповестява тази „добра идея“. В социализма ценообразуването ставаше в нечий кабинет и там се определяше кой продукт колко ще струва. По същия начин днес на определени продукти се поставят определени цени. Едно увеличение не може да бъде повече от определен процент“, категорична е Кукушева. Според нея така предлагания данък няма да бъде приет, добави тя.

Според икономиста Красен Станчев този данък е аморален и ще доведе до загуби на хазната и свиване на работни места. Освен това в България диетата е много по-добра от други страни. Например шоколадите се ядат много по-малко отколкото в Чехия, Полша, Германия и Швейцария. Защо точно това трябва да се облага - няма никаква логика, каза Станчев. По думите му потреблението на захар у нас е спаднало от 2001 година до 2014 година около два и половина пъти. Според икономиста загубата на работни места би била 4 100 човека, които отиват на борсата и загубата само по линия на обезщетенията за безработица ще е 9 800 000 лева.

Хърсев посочи и няколко основания налогът да не работи. Например, облаганите храни могат да бъдат заместени с други или с такива, приготвени в къщи, които също не са здравословни. Има проблем с обвързването на цените и хранителното поведение на гражданите, каза икономистът и допълни, че някои страни са се отказали от този данък, например Дания, защото данъкът не влияе върху здравето на хората, например затлъстяването. Хората се изместват в по-некачествени продукти и няма положителна промяна в индекса на затлъстяване, подчерта той.

В защита на нарога се изказа д-р Станимир Хасърджиев. "България е водеща по ред заболявания и смъртност от тези заболявания, причинявани на първо място от нездравословно хранене и нездравословен живот, посочи своя аргумент в защита на данък „вредни храни" д-р Хасърджиев. "Данъкът сам по себе си няма как да пребори това, но забележете намеренията за какво да се използва този данък, посочи той. Идеята е с този данък наистина да се насърчава здравословното хранене, спортът, профилактиката, така че нещата да се подобряват стъпка по стъпка", каза той.

Бившият здравен министър д-р Мирослав Ненков, коментира, че харесва идеята за данък "вредни храни", но ограничаването на приема на вредни храни и напитки е преди всичко семейно възпитание, отколкото индустрия, подчерта той и допълни, че здравното образование в училище е на отрицателно ниво, което е част от общия проблем на системата на здравеопазването.

Тити Папазов категорично подкрепя идеята вредните храни да поскъпнат. За хората е по-важно да бъдат здрави. И това няма да стане, ако разчитаме само на съзнанието на потребителите, коментира той в ефира на Нова телевизия. Трябва да възпрепятстваме присъствието на чипс и газирани напитки в училищните будки, убеден е треньорът по баскетбол. Той обаче сподели, че остава с усещането, че някой лобира за нещо. Трябва да се стимулира биопроизводството, смята той.

Вредните храни изобщо не бива да достигат до пазара, посочи от своя страна депутатът от "Патриотичен фронт" д-р Султанка Петрова пред Нова телевизия.

Както AgroLife вече писа данъкът върху вредните храни ще е от 3 до 78%Продуктите с трансмазнини ще са обложени с най-висок данък. Най-голям е за имитацията на млечни продукти - сирене и кашкавал - 78%, което значи, че за килограм поскъпването ще е с 3.10 лв. за продукт с цена 3.95 лв. 58% ще е данъкът за маргарините, които съдържат частично хидрогенирани масла, като продукт от 5.33 лв. ще поскъпне с 3.10 лв. 44% е данъкът за тестените изделия с трансмазнини - готови баници и закуски, бутер тесто.

14:30ч. 21.10.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.