Предпоследно::

”Данък градина” може да отпадне

”Данък градина” може да отпадне

Въвеждането на данък “Градина" е на път на отпадне след критики от ляво и от дясно в парламента. Поземлените имоти в строителните граници на населените места, които са със статут на земеделска земя и не е променяно предназначението им от техните собственици, да бъдат облагани с данък. Това предложение на Министерството на финансите, добило популярност като "данък градина", предизвика доста шумна реакция при оповестяването си в началото на октомври и доста тихо мина на първо четене в парламента миналата седмица.

Според юристите в едно такова предложение няма никаква юридическа логика.

"На възрастната баба на село, която живее там и има три реда домати, ние ще ѝ искаме 4 лева и 50 стотинки на един декар данък. Толкова ли е закъсала тази държава и местните бюджети, че искат да бръкнат в джоба на възрастните хора", коментира доц. д-р Огнян Буюклиев по БНР.

Според него парите, които ще се изразходят, за да се обнови целия този регистър, ще бъде в пъти повече от това, което ще събере държавата като приход.

"Понеже е местен данък, не знам кой нормален кмет би приел да изпълнява такъв данък. Аз мисля, че кметовете ще саботират този данък", смята доц. Буюклиев.

Критики от ляво и от дясно в парламента

Председател на комисията по земеделие в НС Румен Христов заяви, че предложението за "данък градина" не е минало без дебат от депутатите. Той самият е против този налог:

"Ние приехме решение да не облагаме земеделските земи. Каква е разликата между земеделска земя, която е в края на селото и допира до полски земеделски земи, които не се облагат, а тази, която е в регулация – половин, един или два декара, да се облага. Второ – много е важно да си дадем отговор какъв е ефектът за фиска? Не подстрекавам към неплащане на данъци, но ако един собственик на един декар земя не плати 5-те лева, какво правим, завеждаме дело, съдим го и как си събираме тези пари?", каза Румен Христов

Според него предложението е грешка и ще посегне на най-уязвимата група от българското население - хората, които се изхранват от собствена продукция.

Реформаторският блок също е против, категоричен е Румен Христов.

Вчера пред БНР и депутатът от ГЕРБ и член на бюджетната комисия в НС Диана Йорданова каза, че ГЕРБ обмислят оттегляне на предложението.

"Данъкът “Градина“, който стана известен, за нас специално не е най-целесъобразното и не би донесло и кой знае какъв ефект. Това ще бъде едно нещата, който ние ще предложим да отпадне", каза депутатът от ГЕРБ и член на бюджетната комисия Диана Йорданова в интервю по БНР в неделя.

Тя бе категорична, че в приходната част на бюджета няма хаотични движения по отношение на косвените данъци и обеща промени между първо и второ четене на проектобюджета. на първо четене промени в Закона за местните данъци и такси, с които се въвеждаше новия налог.

12:16ч. 16.11.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.