:

Данък "градина" и данък "уикенд" приети на първо четене

Данък

Парламентът одобри на първо четене така наречените данък "уикенд" и данък "градина", предложени от финансовото министерство. За да влязат окончателно в сила те трябва да бъдат обсъдени отново в парламентарните комисии и след това да бъдат гласувани и на второ четене.

"Уикенд" предвижда да се възстановява частично ДДС на фирмите за закупени имоти и автомобили на стойност над 5 000 лева, когато се използват от собственика или служители за лични нужди. Според проекта до 29 февруари 2016 г. фирмите, които вече са си приспаднали ДДС за такива покупки, да подадат декларация в НАП. Изчисляването на процента от налога, който ще се възстановява частично, ще става по специална методика, но ще бъдат връщани до 70% от ДДС.

Данък "градина" пък предвижда от догодина собствениците на земеделски земи, които се намират в строителните граници на населените места, и са със статут на земеделска земя, да плащат имотен данък.

Новите данъци бяха разкритикувани от всички политически формации вляво и вдясно. Петър Славов от Реформаторския блок попита вносителите дали са наясно, че уикендът на един човек със среден бизнес е различен от уикенда на чиновниците.

"В България бедните плащат, а дясното управление пие дванайсетгодишното си уиски със сьомгата и хайвера. В същото време хората нямат възможност да пратят децата си на училище", възмути се лидерът на БСП Михаил Миков.

"Преди беше данък "колиба", сега е данък "градина", утре ще е данък "цървули", каза той.

Депутатите отхвърлиха искането на БСП да се намали на 5% ДДС за бебешките храни и стоки. Не бе прието и предложението на социалистите да се възстановява авансово платения годишен данък на хората с минимална работна заплата.

Данъчните нововъведения бяха приети със 102 гласа „за", 33 „против" и 27 „въздържал се". С тях се намалява и прагът за плащания в брой от 15 000 лева в момента на на 5000 лева. Възможно е между първо и второ четене на законопроекта прагът да стане 10 000 лева, според изказвани на депутати от ГЕРБ.

16:45ч. 11.11.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.