:

Данък „градина” няма да важи за лехите до къщата на село

Данък „градина” няма да важи за лехите до къщата на село

С новия данък „градина” няма да се облагат дворчетата край къщите на хората, живеещи на село. Такова уверение са дали на Би Ти Ви от финансовото министерство след като зрители на медиата са изразили безпокойството си. И в момента хората по селата плащат данъци за  дворовете, в които живеят.

Финансовият министър Владислав Горанов обаче не се отказва от новия налог. „През последните години много територии, много земеделски земи влязоха в границите на големите градове, които остават на практика необлагаеми, а изискват да се влага ресурс в тях и да се изгражда инфраструктура”, коментира Горанов.

Министерство на финансите вече лансира проект, който предвижда с нов данък да бъдат облагани всички земеделски земи, които са в границите на населените места, а предназначението им все още не е променено. Налогът преди дни бе приет от кабинета „Борисов” с промени в Закона за местните данъци и такси.

Новият данък вече жъне негодувание по селата. От Асоциацията на българските села настояха градини до 2 дка да бъдат освободени от данък. „В селата, където малките парчета земя се използват за градини, живеят най-бедните и уязвими части на населението”, аргументираха се от асоциацията. „Ние като асоциация сме крайно против облагането с данък, независимо колко са ниски нивата, на населението, което на малките си градини в селата, до два декара, произвежда зеленчуци за собствените си нужди”, допълват от асоциацията. „В България земеделските земи, които се ползват за градини с размер до 2 декара, са не повече от 150 000 декара и облагането им с данък няма да напълни бюджета на общините, заключават от асоциацията.

От националното сдружение на общините обясниха, че ако бъде въведен данъка, не очакват сериозни приходи. Периодично при всяко правителство се пораждат идеи за облагане с данък на земеделските земи, но досега администрацията винаги се отказвала с мотив, че разходите по събирането на налога, ще са по-високи от приходите от него.

14:31ч. 13.10.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.