Оспорван закон:

Данък „палмово масло” въвежда Франция

Данък „палмово масло” въвежда Франция

Изменението на закона въвежда допълнителна такса от 90 евро за всеки тон.

Проектозакон за биоразнообразие във Франция предвижда данък върху палмовото масло, чието производство не щади околната среда.

Изменението на закона въвежда допълнителна такса от 90 евро за всеки тон внесено палмово масло. Сумата е много по-малка от първоначалния проект (300 евро), но от данъка са освободени сертифицираното устойчиво земеделие и производство.

Производителите Ferrero и Nestlé са доволни от това разграничение, защото в целите им е заложено до 2020 г. в продуктите им да се влага 100% палмово масло от устойчиво производство.

Законодателите са се съсредоточили върху употребата на палмово масло в хранителната индустрия, но не и в козметиката и биогоривата.

Същевременно, реакциите в страните производители на палмово масло са доста враждебни спрямо законодателната поправка. Те се опасяват, че подобни мерки ще бъдат въведени и в други европейски страни. Европа е третият пазар на палмово масло след Китай и Индия.

Вече са налице и първите действия. Индонезия, която е най-големият износител, е призовала за обяснения френския посланик, а Малайзия оценява данъка като дискриминационен по отношение на правилата на Световната търговска организация. Плантаторите в Кот д`Ивоар настояват да бъдат подпомогнати в сертифицирането на продукцията им, вместо внезапно да бъдат налагани данъци.

19:55ч. 17.03.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.