Избирателно:

Данъчни облекчения само при декларациите онлайн 

Данъчни облекчения само при декларациите онлайн 

Ако се подадат до края на март. А стари задължения се приспадат автоматично.

Отстъпка от 5 на сто могат да ползват данъкоплатците, ако подадат годишната си данъчна декларация до края на март. Само тези, които подадат документите си по електронен път с персонален код обаче ще могат да се възползват от тази отстъпка. Не трябва да имат и стари задължения към хазната.

Новото във формулярите за облагане на годишните доходи е, че сега за първи път може да се ползва данъчно облекчение за децата. Законът позволява един от родителите да намали годишните си облагаеми доходи с 200 лв. за едно ненавършило пълнолетие дете, с 400 лв. за две деца и с 600 лв. за три и повече деца. 

Хората, които са пропуснали възможността през изминалата година да подадат документи за облекчението при работодателя, могат да го направят със старта на данъчната кампания онлайн или на място в приходната агенция.

Данъчните напомнят, че тези, които искат да се възползват от облекчението за деца, могат да го направят и онлайн с персонален идентификационен код.

„Няма пречка декларацията за данъчно облекчение за дете да се подаде онлайн като декларацията от другия родител, че той няма да го ползва се сканира и сканираното копие се прикачва в онлайн формуляра”, обясни говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров.

Ако като родител обаче имате неплатен фиш към КАТ и подадете документ, че искате да ползвате данъчно облекчение - данъчните автоматично ще си приспаднат сумата, която дължите от облекчението, което ще получите.

20:49ч. 09.01.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.