:

Министър Танева призова: Да гласуваме за Европейско дърво на годината от България

Министър Танева призова: Да гласуваме за Европейско дърво на годината от България

Миналата година Европейско дърво на годината стана Старият бряст в родния град на министърката Сливен.

От първи до 29 февуари се провежда електронното гласуване, в който българите трябва да излъчат кандидатурата за българското дърво на 2016 година.

Българската кандидатура ще участва за титлата "Европейско дърво на годината". Танева обясни, че е гласувала за вековния дъб от Дунавския парк в Силистра, който е българският претендент.

Главен организатор на инициативата е фондация "Екообщност". Те призовават българите от страната и чужбина да подкрепят родната номинация.

В последните дни на класацията броят на подадените гласове ще бъде скрит, за да има елемент на изненада, съобщиха организаторите.

Всеки може да гласува по веднъж от един мейл. От "Екообщност" изразиха надежда, че българските гласове от страната и света ще отидат за родното дърво от Силистра.

През всички тези години страната ни се е представяла успешно на международния конкурс. "Щастлива съм да отбележа, че през 2014 година, Европейско дърво на годината стана Старият бряст в родния ми град Сливен", припомни Танева.

Къде да гласуваме

https://www.treeoftheyear.org/Letosni-rocnik/Dub-v-Dunajskem-parku-v-Silistre.aspx?lang=bg-BG

Още за дъба

 

Дъбът е със статут на защитен обект по силата на Закона за биологичното разнообразие от 2013 година. Той е в много добро състояние. Обиколката на ствола при 1,2 метра от земята е 4,6 метра, височината е 14 м, а диаметърът на короната е 24 метра. Не са установени хралупи, дървото има здрави скелетни клони и е с изцяло покрита коренова система.

Грижата за опазването му е на община Силистра.

Според археолозите в корените на дървото лежат останки на дворец на хан Омуртаг. За двореца историците знаят от известния Омуртагов надпис върху колона в църквата "Свети Четиридесет мъченици" във Велико Търново.

Местонахождението на двореца е проучвано още през 1972 година, но по различни причини проучването не е довършено. Преди повече от десетилетие в Силистра е била открита строителна колона с надпис на хан Омуртаг.

Дъбът расте в крайбрежната част на сто четирийсет и шест годишния дунавски парк на Силистра, смятан за най-стария градски парк в страната.

Недалеч е паметникът на Лев Толстой, в годината на чиято кончина е било засадено дървото.

13:30ч. 10.02.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.