:

Да заложим ли на шафрана?

Да заложим ли на шафрана?

На световния пазар търсенето е голямо, задоволени са едва 30 на сто от нуждите. Инвестицията за декар и половина е за 6 000 лева, очакваният доход – 15 000 лв. на година.

В това е убеден младият фермер Али Сюлейман, който засади първата нива с шафранов минзухар в област Кърджали - край родното му село Глухар. 

Рискът да е първият производител на шафран в Източните Родопи пое 25-годишният Али Сюлейман. Завършил Стопанската академия в Свищов, три години и половина работил в Англия и накрая решил постоянно да се установи в родния си край.

„Прецених, че шафранът има бъдеще в България, защото климатичните условия са добри, а и на световния пазар има огромно търсене. В момента се покриват едва 30 % от нуждите”, казва Али Сюлейман.

Поръчал луковици на шафранов минзухар от Испания, Холандия и България. „Платих около 3 000 лв. за луковиците. Близо толкова ми струваше обработването на земята. Тя е наша нива, която пустееше от години. Смятам от реколтата през първата година да си възвърна инвестираните средства, а след това да започна и да печеля."

Отглеждането на минзухари за производство на шафран в Кърджали е започнало преди две години. Хасан Тахиров е човекът, посветил се на отглеждането на шафранов минзухар у нас.

"Експериментално бяха засадени две лехи в Комплексната опитна станция в Кърджали, а близо 40 стопани получиха луковици и ги засадиха в дворовете си. Растенията презимуваха добре. Резултатите от лабораторни изследвания в България и в Англия са отлични”, обяснява Хасан Тахиров.

Луковиците е внесъл от опитна станция в Турция, съдействал му е олимпийският шампион по вдигане на тежести Наим Сюлейманоглу. Хасан Тахиров е и инициатор за учредяването на националната асоциация на производителите на шафран у нас.

Най-голямото насаждения от шафранов минзухар в Южна България е край Елхово – близо 30 декара. Испански предприемач отглежда над 100 декара в Добруджа, но държи да е анонимен.

„Интересът към шафрана вече е огромен. Опитите да се отглежда във Враца, Русе и Пловдив са успешни. Растението се развива добре навсякъде в 40- те места в област Кърджали, където беше засадено”, разказва Хасан Тахиров.

Той получава непрекъснато телефонни обаждания от млади хора, които искат да се завърнат в България и да се заемат с производството на шафран.

Цената на международните пазари е между 10 и 20 хиляди долара за килограм от подправката, която се получава от близалцата на шафрановия минзухар. Един килограм може да се добие от 2 – 3 декара.

Интересът от чуждите търговци към българската продукция е много голям. Немска фармацевтична фирма е пожелала да купува големи количества цветове от минзухарите. Една от най-известните в света фирми за чай също е готова да изкупува големи количества български шафран.

Растението може да е реална алтернатива на тютюна, за чиято реализация има големи проблеми, казва Хасан Тахиров.

В края на септември в Кърджали ще се проведе национален форум за отглеждането на шафранов минзухар. Очаква се в града да пристигнат и 10 специалисти от Иран, водещия световен производител на лековитата подправка.

По в. "Нов живот" - Кърджали

Полезни контакти чрез AgroLife:

 

 

10:50ч. 12.09.2015г.
и

здравейте,има ли пазар за шафрана

ивелина
19:51ч. 22.01.2016г.
Р

Преди половин година се учреди национална асоциация на производителите със седалище Кърджали. Понеже това стана с медийната подкрепа на областния вестник "Нов живот", най-добре потърсете чрез редакцията информация какво правят сега и преки контакти с асоциацията - тук има телефони и адреси. http://www.novjivot.info/

Румян Славов
11:02ч. 23.01.2016г.
Г

Желая да се занимавам с отглеждане на шафранов минзухар. Интересувам се какви сортове се предлагат в България и на каква цена . Подходящи ли са сортовете за отглеждане в района на Варна?

Галина Миланова
17:53ч. 03.04.2016г.
М

Аз направих заявка за луковици към сайта http://shafran.bg/ и съм много доволен. Обясниха ми всичко което ме интересува за шафрановия минзухар. Препоръчвам с две ръце!

Марин
22:18ч. 16.04.2016г.
G

Продавам шафранови луковици на 0.40 лв. клас 8-9 тази година ще цъвтят можете да се свържете но този имил georgivangelov@abv.bg или от този линк http://olx.bg/ad/shafranovi-lukovitsi-ID69b0V.html Обиден коментар

Georgi
14:14ч. 23.07.2016г.
b

ne se lajete ispanskiq 6afran varvi ve4e 1000evro nqma smisal za otglejdane smetnete razhodite za rabotna raka transport i zasqvane lukovicite nesa evtini i smetkta ne izliza

bai tarikat
17:24ч. 17.11.2016г.
Я

Моля някой ако има инфо за асоцияцията за шафран да поднови с някой коментар

Янислав
19:53ч. 14.08.2017г.
k

въпросната асоциация е пълна измама

kostadin valkov
14:49ч. 08.01.2018г.
K

Българска Национална Асоциация която работи само в интерес на 5 човека които са я създали, БНА в която се говори и коментира на ирански и турски, БНА която има интерес само да продава луковици и нищо повече, БНА в която се плаща абсолютно всичко преди да си получил нещо,даже и балъците които ходят на семинарите на този измислен герои си плащат по 30 лв за да слушат как ще станат милионери.

KDV
11:35ч. 24.04.2018г.
I

Да поръчаме шафран цена

Ivan
18:34ч. 19.08.2019г.

Оставете коментар: