:

Германия: Да се премахне срокът на годност за дълготрайните храни

Германия: Да се премахне срокът на годност за дълготрайните храни

В ЕС годишно се изхвърлят близо 1/3 от предназначените за консумация храни - около 100 млн. тона.

Да не се отбелязва срокът на годност при дълготрайните храни поиска германският министър на земеделието Кристиян Шмит, пише Дневник.

Според него това ще намали драстично количеството хранителни отпадъци.

До няколко месеца Европейският съюз трябва да изработи регламент, който да задължи страните-членки да редуцират изхвърлените на боклука храни, голяма част от които са все още годни за консумация.

"Изхвърляме непрекъснато храна, защото производителите се презастраховат и слагат прекалено кратък срок на годност", изтъкна министър Шмит по този повод.

При здрава опаковка и добро съхранение повечето дълготрайни продукти, като ориз, макарони, чай и подправки например, могат да се консумират и след изтичане на посочения срок.

Шмит предлага също така да се използват "интелигентни опаковки", които с помощта на електронни сензори да показват дали съдържанието става за ядене. Такива разработки вече съществуват, но все още не се прилагат в хранителната индустрия.

По данни на германското министерство на земеделието, в страната ежегодно се изхвърлят 11 милиона тона хранителни продукти, от които повече от половината са от домакинствата.

В Европейския съюз тези отпадъци са около 100 милиона тона, т.е. близо една трета от това, което жителите на Стария континент изяждат за година.

Франция вече въведе закон, който задължава търговците да даряват непродадени стоки на социални институции, или да ги дават за преработка за храна за животни.

22:47ч. 30.03.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.