Съвет:

Дворното стопанство също може да се застрахова

Дворното стопанство също може да се застрахова

Застраховки срещу буря и градушки се предлагат не само за регистрираните земеделски производители, но и за малките лични стопанства, съобщиха брокери пред AgroLife. Всеки може да застрахова например лозето си срещу неблагоприятни метеорологични явления. Цената на полицата зависи от застрахователната сума, както и от местоположението на лозовите насаждения, тъй като рисковете в страната са различни.

Застраховката се прави на база добивът за предходната година. Ако имате например 5 декара лозе в Монтанско, а през миналата година сте изкарали по 800 килограм от декар, това количество се умножава по 60 ст./кг, каквато е пазарната изкупна цена на гроздето. Така стойността на декар излиза 480 лева. При тарифно число 8,85%, се получава застрахователна премия, която трябва да се плати, в размер на 42,48 лв. на декар. Отстъпките на застрахователите стигат до 50% - така цената може да падне до 24 лв. Така излиза, че за пет декара лозе ще трябва да платите премия от около стотина лева.

По същия начин може да застраховате и зеленчуковата си градина.

Все още хората, които сключват полици за личните си стопанства, са малко. Причината е липсата на средства, на навици и доверие в застрахователите. Климатичните промени и честите екстремни явления обаче, на които сме свидетели, вероятно ще променят нагласите, защото иначе много труд и средства отиват на вятъра.

 

06:34ч. 27.05.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.