Полезно за градината:

Декоративните треви – новата мода в озеленяването

Декоративните треви – новата мода в озеленяването

През последните години декоративните треви навлизат все по-широко в градинарството. Основната им задача е да разнообразят цветните и храстовите групи, като за целта се използват предимно представители на две семейства – на житните треви (Poaceae) и „Острицови“ (Cyperaceae). В България се предпочитат първите, от които в градинските центрове има голямо разнообразие.

Въпросът е как да използваме по подходящ начин тези растения, които с фините си листа и нежни съцветия придават неповторим чар и мекота на пространството. При засаждане във формата на „зелен остров“, те се превръщат в акцент, защото не се изкривяват по посока на слънцето и изглеждат еднакво добре от всички страни. В композицията може да се включат големи камъни, криви пънове и старинни керамични съдове. Те ще предадат завършеност на тази жива картина. Ако дворът е малък, с помощта на правилно подбрани сортове може да се създаде усещане за дълбочина.

Видовото разнообразие е изключително голямо. Предлагат се  от най-ниските сортове на род „Власатка“ (Festuca), през средно високите „Молиния“ (Molinia) или „Пенизетум“ (Pennisetum) до истинските гиганти от вида „Кортадерия“ (Cortaderia).

Декоративните треви са подходящи и за скални групи и алпинеуми. За целта се използват предимно ниските видове, сред които с декоративните си качества се откроява сребристата власатка (Festuca glauca). Със светлосините си листа тя върви в комбинация с друг тип разноцветни растения -жълта спиреа и червена хойхера. В алпинеума e мястото и на къдравия юнкус (Juncus filiformis ‘Spiralis’). Друго красиво растение за скалния кът е бяло-зелената трева от род „Архенатерум“ (Arrhenatherum elatius bulbosum). Тя обаче има един основен недостатък – развива много силно коренище, което има способността да завзема голямо пространство, затова растежът му трябва да се контролира.

Тревите имат и други предимства. Всеизвестен е фактът, че те са едни от най-издръжливите растения. Ако градината ви е на по-сухо място и нямате възможност за често поливане, заложете на тях. Те ще бъдат добри съседи на лавандулата, юката и сокулентните растения.

Как да се размножават? Тревите имат брадата коренова система, като в повечето случай се развиват на туфи. За да размножите определено растение, можете да разделите туфата на няколко части или внимателно да откопаете малка част от коренището. Най-подходящият сезон за вегетативно размножаване е след цъфтежа, както и през есента. Друг начин за размножаване е чрез семена.

Декоративните треви издържат на суша, но се нуждаят от подготовка за зимния сезон.  Някои от тях понасят по-трудно големите студове, затова е добре в късна есен листата на високите сортове да се намалят наполовина и да се привържат с канап. Хубаво е да бъдат окопани и около кореновите шийки в основата да се сложи изолация от слама или борови кори. Те ще предпазят растенията от измръзване.

10:13ч. 22.11.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.