И през зимата:

Декоративният дрян краси градината

Декоративният дрян краси градината

Как градината ни да бъде красива и през зимата? За много хора това е мъртъв сезон, в който природа потъва в дълбок зимен сън. Но това е само привидно. Още в края на декември и началото на януари в по-топлите райони на страната започват да цъфтят кокичетата, игликите и минзухарите. Пейзажът се освежава от вечно зелените растения. Сред тях може да засадите и храсти, които са атрактивни през зимата. Такъв е декоративният дрян.

Той принадлежи към семейство „Корнус“ (Cornus), в което има представители с прекрасни клони, обагрени в червено, оранжево или зелено. Има и богато цъфтящи сортове като „Cornus florida 'Rubra“ и „Cornus kousa“, както и растения с листа на бели ивици - „Cornus alba Sibirica variegata“. Напролет при разлистване белият цвят по листата придобива розов оттенък, а наесен се насища до червено. Растението се отличава с красиви тъмночервени клони. За да разчитате на декоративния ефект на стъблата през зимата, трябва да ги подрязвате ниско всяка пролет. Така ще се развият нови леторасли, които са с червена кора.

Отглеждането на дрян в България не е трудно, защото растенията се срещат естествено в природата. Сортовете, типични за други части на света, лесно се адаптират към нашия климат. Може да засадите храста в градината си сега. Корнусите изискват лека, добре дренирана почва и слънчево изложение. Някой от тях понасят засенчване, въпреки че не изглеждат по най-добрия начин.

Всички дрянове цъфтят в най-ранна пролет подобно на типичния за България "Cornus mas".

Декоративният "Cornus florida Rubra" цъфти от април до май. Отглежда се също лесно. Необходимо му е слънчево и тихо място е градината. Не бива да оставяте през горещите летни дни почвата да засъхва, защото храстът е чувствително към засушаване. Пресаждането е деликатен момент, за това не си взимайте растение на гол корен, а намерете директно отгледано в саксия растение.

18:42ч. 21.11.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.