:

Десислава Танева: В България се готви най-широк данък за храни в целия ЕС

Десислава Танева: В България се готви най-широк данък за храни в целия ЕС

Земеделският министър Десислава Танева заяви че подобни режими за облагане на храни като данък "обществено здраве" има  в пет държави на ЕС, като само в три от тях това е под формата на данък, както е предложен у нас. В две налогът бил само за определена напитка. Министърът бе категоричен още, че предлаганият у нас данък ще обхване най-много продукти, в сравнение с останалите подобни налози в ЕС.

Само в една страна – Унгария, обхвата на облагане данък "храни" е малко по-голям, но не толкова широк, колкото нашия законопроект. Последните анализи от ефекта на прилагането на тази законова уредба в Унгария са твърде песимистични – и за бюджета на Унгария, и за потребителите, да не говорим за хранителната индустрия, посочи тя пред БНР тази сутрин.

Въвеждането на подобен данък ще се превърне в наказателна мярка срещу част от бизнеса, а и ще окаже влияние върху цените на много хранителни продукти, каза още Танева.

"Такъв режим, за облагане на т.нар. "вредни храни", аз дори не искам да споменавам подобно наименование, тъй като то не съществува в нито една дефиниция. На пазара в момента съществуват и се предлагат само безопасни за здравето на хората храни. Би следвало да говорим за храни, чиято консумация в норми, над медицински препоръчваните, би довело до определени ефекти за здравето", добави тя.

Министърът коментира и промените в наредбата за храненето в детските градини и училищата, които предвиждат на децата да се предлагат само храни по стандарт. Според нея, въпреки че фирмите, които предлагат подобни продукти не са много, те ще успеят да се справят с нарасналото търсене. По думите ѝ, новите изисквания за храненето в  детските заведения няма да доведат до драстично увеличение на издръжката на децата в детските градини.

10:23ч. 06.11.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.