:

Десислава Танева: Губим 87 млн. лв. от ЕС заради общински проекти

Десислава Танева: Губим 87 млн. лв. от ЕС заради общински проекти

87 млн. лв. евросредства по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007 – 2013 ще бъдат загубени, тъй като няколко общини не са успели да приключат проектите си и да подадат заявки за плащане. Това съобщи по Блумбърг ТВ България министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

Срокът за изпълнение на проекти по програмата беше удължен с месец до 15 октомври, това бе и крайната дата за заявяване на плащания по изпълнените дейности. Сега тези 87 млн. лв. ще бъдат загубени, обясни министърът.

Танева посочи, че към момента са  усвоени 82% от старата ПРСР и Държавен фонд „Земеделие“ работи на максимални обороти, така че да бъде постигната целта от 90%.

Тя допълни още,  че интересът към новата програма „Развитие на селските райони” от земеделските производителите е няколко пъти по-висок отколкото е бюджета.

„Бюджетът е такъв, какъвто е договарян няколко години, това е предмет на споразумение между България и ЕК и той не може да бъде променян. Ние няма как да очакваме, че ще получим аплодисменти от всички земеделски производители за ПРСР", посочи министър Танева.

„Всеки иска да е гарантиран, че ще ползва пари по програмата, предвид интереса, обаче, тази гаранция трудно може да бъде дадена. Ние не можем да прилагаме програмата хаотично, тя е приета с ясно изразени приоритети в политиките и те са към най-чувствителните сектор-плодове, зеленчуци и животновъдство. Сектори, които биха довели до много по-висок продукт от земеделието в България, дори да достигнем нивата, които сме имали на развитие”, обясни министър Танева.

Тя каза още, че специално за сектор „Вино” има отделна лозаро-винарска програма, която е с общ размер на финансиране от 133 милиона евро за 3 години или годишно малко над 40 милиона евро.

По думите й всеки иска достъп до парите по програмата за „Развитие на селските райони”, но те са по-малко отколкото е възможностите за сектора и това е положително за страната. Министър Танева изтъкна още, че фактът че недостигат средства за развитие на земеделския сектор, каквато визия има, говори за положителен тренд на развитие на сектор „Земеделие”.

11:26ч. 21.10.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.