Заради променливото време:

Добивите от грах според количеството на валежите

Добивите от грах според количеството на валежите

Картината при добивите от грах през тази година ще е изключително пъстра. В някои райони на страната, например Североизточна България, реколтата е добра. Заради умерените валежи и сравнително топлото време посевите достигнаха половин метър височина още през май и стопаните ще се радват на добри резултати. Но там, където се изля много вода, растенията се развиват бавно, линеят и е възможно площите да бъдат провалени.

Според доц. д-р Славка Калъпчиева от Института по зеленчукови култури „Марица“ –Пловдив такава е ситуацията в района на Самоков, където земята е буквално подгизнала. В резултат площите са в лошо състояние. „Очевидно липсва кислород в кореновата система, а оттам страдат целите растения“, коментира доц. Калъпчиева. Освен това периодът на цъфтеж съвпадна с валежите и въпреки че опрашването се извършва в затворена пъпка, цветовете загниват и падат. В преовлажнените градини не могат да влязат селскостопански машини, за да разрохкат почвата и да осигурят достъп на кислород.

В Пловдивско ситуацията е коренно различна - културата се развива добре, растенията са развити добре, имат плод. Единственият проблем е, че са много високи и започват да полягат. Така че зависи къде се намират градините и колко валежи е имало по време на вегетацията.  

От тази година няма европейско финансиране на площите с грах. Културата беше изключена от схемата за обвързано с производството подпомагане, която се прилага при отглеждане на плодове, зеленчуци и животни и е с бюджет 232 млн. лв. на година. Причината - прекомерно нарастване на площите с тикви, грах и зелен фасул. След спиране на обвързаното подпомагане много земеделски стопани се насочиха към отглеждане на други култури. 

 

08:06ч. 17.06.2017г.

Вие може да оставите първия коментар.