Календар:

Дойде времето за засаждане на лалетата

 Дойде времето за засаждане на лалетата

Луковиците на лалета се появиха по щандовете на големите търговски вериги. А това е знак, че скоро трябва да подготвим лехите за засаждането им. Според народните традиции луковиците се вадят от земята, когато започне да се жъне житото, а се садят отново наесен – от края на септември до началото на ноември. Така че имате достатъчно време да подготвите градината и да изберете най-подходящите сортове.

Някои начинаещи градинари садят лалета по Никулден и така бъркат. Причината е, че растенията трябва да имат достатъчно време да се вкоренят  преди настъпването на студовете. За да се радвате на здрави растения и красиви цветове, е добре при засаждането да следвате Лунния календар, който може да намерите в AgroLife. Това са дните, в които Луната се намира във Водолей, Близнаци и Везни.

Пазете външната суха обвивка. Тя не бива да се премахва, защото предпазва растението от загуба на влага и други неблагоприятни въздействия. Почвата трябва да се обработи добре, да се почисти от коренища и растителни отпадъци. Може да наторите и с оборски тор. Ако пръста е глинеста, може да се подобри с пясък, торф и листовка. По-едрите луковици се засаждат по-дълбоко, а по-малките - по-плитко. Правилото е дълбочината да е два-три пъти по-голяма от диаметъра на луковицата. Толкова трябва да е и разстоянието между растенията в реда, за да не се затруднява развитието им.

Цените в магазините са 40 ст. за бройка за по-масовите сортове до 1 лв. за по-редките. През миналата година бяха модерни кичестите лалета, които приличат на божури. Добре е обаче да имате различни видове, защото някои сортове цъфтят още през март. Наричат ги „езерни рози“. Те са ниски, не повече от 15-20 см, и са в няколко цвята, а листата им имат червени ивици или петна. Втората група са средноранните лалета, които цъфтят от април до началото на май. Късните пък покриват май и юни. По-късно цъфтят и т.нар. лилиевидни лалета, които се отличават с островърхите си листчета. Информацията за височината на растенията и цъфтежа трябва да бъде написана върху опаковката.

Днес лалетата са достъпни за всеки джоб, но в миналото не е било така. Култът към тях в Холандия започва през XVI век, когато ботаникът Шарл Еклюз за първи път ги донася от Виена. Първоначално красивото растение красяло само дворовете на по-заможните, но после се превръща във всеобща лудост. Някои редки сортове като Semper Augustus или Tulipa Octaviani се продавали по 10 000 гулдена. По това време покупателната сила на един гулден се равнява на 10 евро. Така и досега върху някои къщи в центъра на Амстердам стоят надписи, че са били купени за три луковици.

10:46ч. 26.09.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.