:

Съюзът на билкарите: Докато не излекуваме земята, няма да излекуваме храната

Съюзът на билкарите: Докато не излекуваме земята, няма да излекуваме храната

Не може от една разболяна почва да се роди една здрава храна. Това е драмата на земеделието. Докато не излекуваме земята, няма да излекуваме храната. Оттам ще разболяваме постоянно себе си.

Това каза по БНР председателят на Съюза на билкарите в България Емил Елмазов.

България има рядък късмет, че не е развила навсякъде тежко химическо земеделие. Има и земи, които не са обработвани с години, където може да се започне „на чисто“:

Много малко места в Европа вече има, където почвата не е ерозирала, не е отровена твърде тежко. Ето вижте какво се случва с рибите в Сена поради многото пестициди, които се използват в нивите край Сена – женските не са в състояние да се размножават.

Хората в градовете трябва да излязат от принудата да бъдат в градовете, категоричен е той. Според Елмазов тези, които живеят в град, трябва да се абонират към производители на чиста продукция, да се създават общества за чисти храни

Да подкрепяме местните производители! Французите вече направиха това! Техните супермаркети не приемат за продажба зелена продукция, имам предвид свежа, която е произведена на повече от 150 км. Това не е случайно.

Всеки производител на храни в момента доказва, че дозата консерванти в храната му е безвредна за един ден, но в сметката не влизат всички приети други храни и лекарства през този ден, предупреди Елмазов.

 

11:10ч. 29.02.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.