Съвет на специалиста:

Доматеният разсад има нужда от „виагра“

Доматеният разсад има нужда от „виагра“

Разсадите от домати вече напредват в развитието си. Сега най-важно е да ги предпазите от заболяване. В ранните стадии на вегетация особено опасно е гъстият разсад да не стане жертва на сечене. То се изразява в омекване и загниване на стъблата непосредствено над почвената повърхност или малко под нея. Повреденото стебло не може да задържи растението изправено и то ляга върху пръстта.

За да предпазите малките доматчета, може да полеете с разтвор от препарата „Проплант“ в комбинация с биотор –„Нутриалгафит“, който се разтваря в 5 литра вода, съветва агрономът от „Сортови семена“ Свободка Ангелова. После сипвате получения разтвор в бутилка и при нужда взимате 1 литър, в който капвате 1 млл „Проплант“.  Пръскате  почвата с пулверизатор, като пазите листата.

Така хем обеззаразявате, хем стимулирате коренообразуването. Това е виагра за растенията,  казва Свободка Ангелова. Желателно е да се използва пулверизатор, защото ако се полива с лейка или чашка, почвата се преовлажнява и растенията заболяват, въпреки че ги третирате срещу сечене.

Поливат се по-често, но с малко вода.

Оптималната температура за развитието на разсада е 18 градуса. Той не бива да е в много топло помещение, защото иначе се развива твърде бързо. Когато е прекалено гъст, трябва да се пикира. Това се прави, когато растението е на фаза кръстосване – при поява на първите същински листа.

09:16ч. 30.03.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.